Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Maria Haldesten: En Falkenbergsk pizzastrid med unken bismak

Likabehandling är viktig. Liksom att kommunen att reagerar mot hat och hot.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 15/6. Att leva på lånad tid är en känsla många krögare lever med i denna svåra tid. Rädsla för bli utkastad för att intäkterna inte räcker till hyran är en realitet.

Finns kommunen där då, peppar, ger hjälp att lösa tvister, visar på nya lokaliteter?

Så väl är det kanske inte för alla. Faktum är att vissa upplever att kommunen erbjuder enskilda småföretagare gräddfiler medan andras framtid spelar mindre roll. Det skaver för de företag som tycker sig ha lysande planer som kommer att gynna hela kommunen och inte bara den egna verksamheten.

Att bygga bostäder i en växande stad skulle kunna vara ett sådant exempel. Att priset för en sådan satsning skulle bli hat och hot för näringsidkarna bakom fanns förmodligen inte med på deras karta. Men när det händer finns kommunen naturligtvis där – backar upp, ger stöd offentligt, och markerar mot opinionsbildning som gått helt överstyr? Eller?

Den osannolika pizzastriden väcker en del frågetecken kring den saken – och en del annat.

I en minst sagt unik lokal - sunkig eller charmig är upp till betraktaren att bedöma - gräddas ”Sveriges godaste pizza”. Och berömmet för hantverket är välförtjänt. Att allt kan trollas fram i en trång, ombyggd gammal mack på en parkeringsplats, är dessutom en bedrift i sig.

Och verksamheten har satt ”Falkenberg på kartan”. Dessutom får såväl gäster som krögare deg - vilket förstås alldeles utmärkt. Vem vill inte att drömprojekt skall lyckas? Det är ju också ett Falkenbergskt signum. Det där med att leva sin dröm.

Men vad händer när din dröm krockar med någons annans?

Då kan bråket och tonläget trissas upp.

”Det är lite svårt att ta in att någon går så långt för att förstöra ens verksamhet, detta var värre än vi någonsin kunnat drömma om. Vi vet ju knappt ens nåt om dessa människor mer än att de är Falkenbergare med egna verksamheter här i stan.”

Efter FB-inlägg i den stilen har krögarnas stödpatruller dragit igång hot- och uthängningsaktiviteter.

Men pizzabagarna kan väl inte förväntas ta ansvar för sin svans? kanske någon invänder. Det är en diskussion som känns igen i opinionsbildning och politik.

Och att det gått politik i den här historien är alldeles uppenbart. Kommunstyrelsens ordförande var så snabb att lova bistånd efter den första debatten om uppsägning att kommunen tvingades ”förklara sig” i ett pressmeddelande efteråt. För en kommun måste, enligt lag, behandla alla lika. Det gäller allt från bygglov till regler för serveringstillstånd och företagsstöd.

Att kommunen har ägnat betydande tid – och tid är skattepengar – åt den här tvisten är uppenbart. Och det är förstås besvärligt om det blir ett slags moment 22 om bygglovsregler krockar med livsmedelslagens regler kring toaletter. Flera kommuner har förtydligat dem genom att ställa krav på att det finns kundtoaletter som en förutsättning för serveringstillstånd.

En annan pikant detalj är att den aktuella marken såldes av kommunen till den förre ägaren för 335 000 kronor. Nuvarande ägare, som alltså vill bygga bostäder, köpte för 6,5 miljoner kronor. Det är en värdeutveckling som väcker frågor kring kommunens förmåga att hushålla med skattebetalarnas tillgångar. Det ger också en vink om hur fortsättningen bör skötas.

Att Falkenberg utvecklar nya områden kring Ätran, där det vore strålande med krogar, är dock alldeles underbart. Där borde det finnas potential för en napotelansk pizzeria som då inte bara kan locka med mathantverk utan dessutom en skönare krogmiljö. Visst lär hyran bli högre, men om fler betalande gäster kan beredas plats så borde det bli en vinnarlösning.

Oavsett vilket finns ett grundläggande krav att ställa. Den småföretagare i Falkenberg som får kommunens stöd måste förstå att sanera inte bara vid sin lokal utan också kring sin opinionsbildning.