Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Demonstration från äldre om bland annat fria bussresor. Bild: Jonatan Bylars

En bussresa värd mer än alliansstyre, L?

Maktspel. Sällan har biljettpriset till makten i Varberg som Falkenberg varit så konkret.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 12/9. En koalition med Vänsterpartiet – för en gratis bussresas skull? För de flesta Liberaler finns ett sådant alternativ väg inte på kartan. Ändå är det vad partiet i Falkenberg på allvar tycks överväga.

– Även andra sidan har hört av sig, säger en Lars Fagerström (L) till SR Halland. Han tydliggör att det är ett möjligt andrahandsalternativ för hans parti. Om han inte får sin vilja igenom i vissa hjärtefrågor. Och väljarna vet förstås att Falkenbergsliberalerna är lite extra obstinata. Partiet lyckades ju, under förra mandatperioden, med konststycket att inte bara gå i opposition mot den allians man själva samarbetade med (som när man lade egen budget) utan också mot uppfattningar man nyss hade (särskoleflytten).

Att Socialdemokraterna inte skulle ha något emot att medverka till att bryta sönder Alliansen har Per Svensson redan klargjort med all önskvärd tydlighet. Och i vissa frågor har L och S gemensamma beröringspunkter. Som det där med gratisresor för pensionärer.

Men skulle Lars Fagerström i sista stund falla för Svenssons sirensång, får han en partner på köpet som han borde få svårt att försvara ett en samverkan med.

I de TV-sända valduellerna har Jan Björklund och Jonas Sjöstedt rykt ihop mer än en gång - av ideologiska skäl. I TV4 jämförde Björklund Vänsterpartiets ekonomiska politik med gamla östblocket.

– Det systemet som du vill ha har prövats. Det prövades i Östeuropa – till sist revs muren för man längtade efter liberalismen i Västeuropa, sade Jan Björklund skarpt.

Lars Fagerström kan förstås fortsätta att försöka försvara sin ambivalens genom att låna en av MP:s klassiska refränger och poängtera att han i första hand är ute efter ”inflytande i frågor som är viktiga för oss”. Men för MP, som brukar försvara hållningen med att de varken är blå eller röda utan gröna, är den linje lite lättare att köpa.

Sedan kan man förstås vända på alltihop och fråga sig om Alliansen, för husfridens skull, kanske ändå kan tänka sig att möta den av valsiffrorna nystärkte Fagerström? Att satsa på ”gratis” åkbiljetter till pensionärer när så många, dyra välfärdsförstärkningar måste göras, är förstås ekonomiskt oklokt. Men i grannkommunen Varberg valde man senast att ändå kliva i gratisfrestelsefällan. Kanske kan Falkenberg göra som Varberg - servera Fagerström en kompromiss?

Å andra sidan är Varberg, som redan givit sig in på det sluttande gratisplanet, kanske på väg ännu längre ned. För där hänger det fortsatta alliansstyret på hur det går i förhandlingarna med SPI. MP har ju, om inte en sista rösträkning kastar om läget, fått resbiljett från fullmäktige.

Och vilken är en av SPI:s mesta hjärtefrågor om inte ”gratis”-resor?

I två halländska kommuner kan alltså maktinnehavet hänga på en bussbiljett. Simpelt och samtidigt helt absurt.

Demonstration. Fria bussresor står det på flera av plakaten.