Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): …Elkrisen borde ha kunnat förebyggas och lösas

I måndags fullständigt exploderade elpriserna i södra Sverige. Priset rusade till det högsta som någonsin uppmätts en junimånad i Sverige, över 5 kronor per kilowattimme. Detta före skatter och avgifter som driver upp slutpriset en bra bit till. Såhär ser konsekvenserna ut av en långvarig nedmontering av vårt stabila energisystem. Så fort det inte blåser blir det saftiga elräkningar för svenska hushåll och företag. Regeringens energipolitik kan inte kallas annat än ett haveri.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

EP Plenary session - Joint debate - Connecting Europe Bild: Philippe STIRWEISS
EP Plenary session - Joint debate - Connecting Europe Bild: Philippe STIRWEISS

De senaste åren har vi också kunnat läsa upprepade gånger om hur företagsinvesteringar fått läggas på is eftersom elförsörjningen inte kan garanteras. Företag som velat växa, bygga ut och anställa fler har hindrats från att göra det.

Fastän vi på Västkusten är vana vid frisk vind, så blåser det inte jämt. Detta innebär att vi måste kunna lita till stabila och väderoberoende kraftkällor. Annars finns det ingen ström i vägguttaget när väderförhållandena är oturliga. Och ett modernt samhälle kan förstås inte bygga sin energipolitik på förhoppningar om tur.

Nuvarande och tidigare socialdemokratiska regeringar har stängt sex av Sveriges tolv kärnkraftsreaktorer och nu kommer konsekvenserna. Elpriset åker jojo beroende på hur mycket det blåser. Lägg till de stoppade gasleveranserna nere på kontinenten och vi får en farligt dyr cocktail.

För mig är det uppenbart att Sverige måste växla spår i energipolitiken. 80-talets ideologiska slagord mot kärnkraften har motbevisats och vetskapen om kärnkraftens nyckelroll för att minska globala utsläpp har blivit en mycket tung faktor att väga in. Vi behöver mer klimatsmart energi och inte mindre.

Sverige måste säkra fungerande baskraft även i framtiden. Utbyggnaden av sol- och vindkraft är positiv och nödvändig, men kommer inte att räcka för att täcka elbehovet alla årets dagar och alla dygnets timmar. Svenska konsumenter och företagare måste kunna förlita sig på en stabil elförsörjning oavsett väderlek. Kärnkraft och vattenkraft är de enda CO2-fria energislagen som levererar driftssäkert oavsett tid på dygnet. Det finns faktiskt inga andra alternativ, om man inte vill gå över till smutsig kolkraft eller acceptera elransonering.

Det behövs en ny giv i svensk energipolitik. Moderaterna presenterade för några veckor sedan planen för hur ny kärnkraft ska bli verklighet i Sverige. Det är dags att ge kärnkraften de politiska, juridiska och ekonomiska förutsättningar som krävs för att nya reaktorer ska komma på plats. Vi vill ge gröna kreditgarantier till energiföretagen så att de vågar sätta igång med bygget av nya reaktorer. Med så stora investeringar det handlar om, så behövs trovärdiga politiska signaler om att kärnkraften har en självklar och välkommen roll i elsystemet. Ett överhängande hot om att få in dogmatiska kärnkraftsmotståndare som MP, C och V i regeringen måste undanröjas genom en bred och långsiktig energiöverenskommelse mellan de andra partierna. Det arbetet kan starta redan i höst och det lovar vi moderater att sätta igång med direkt om vi får förtroendet att leda landet. För klimatets och din plånboks skull.