Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Martin Örtegren
Bild: Martin Örtegren

Maria Haldesten: Ekonomi inte fantasi bör styra Klitterbadet

Falkenberg bör se den landsomfattande badhusfebern som skräckexempel

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Nämner någon i kommunhuset ordet Äventyrsbad - täpp igen truten på vederbörande fort som attan. Lägg till några rutschkanor och en vågmaskin - och ett fullskaligt badhusbygge kan gå på nära en miljard. Det finns det gott om avskräckande exempel på. Det senaste från Kiruna. Där är notan nu uppe i 880 miljoner - för ett badhus som för bara tre år sen budgeterades till 360.

Tinnerbäcksbadet i Linköping ligger inte långt efter. Efter år av förseningar och fördyrningar står man du med en ny simhall - med massor av fel som måste åtgärdas i efterhand. Detta trots att kalaset kostade ungefär lika mycket som i Kiruna.

Sådana excesser har Falkenberg inte råd med. Absolut inget har ju förbättrats sedan förra året, då kommunrådet Per Svensson (S) förklarade att ett Klitterbadsbygge måste skjutas på framtiden på grund av den dåliga ekonomin. Risken för att byggkostnader skenar är ju om möjlig ännu större i dag.

Men Pingvinen i Varberg kostade ju "bara" 451 miljoner, påtalar kanske någon. Visst. Men dels var även den notan hutlöst hög, dels har allt blivit dyrare på två år - och kommunernas ekonomi sämre.

Att renovera tycks dock tyvärr inte vara ett alternativ. Precis som det ofta är mer lönsamt att köpa ny frys eller spis är det uppenbarligen mer ekonomiskt att bygga nytt än att rädda den gamla simhallen. Och ska det ändå byggas nytt finns skäl att fundera över ny placering.

Förvaltningen radar upp en rad skäl till varför badet bör lämna klitterna. Dels ställer klimatanpassningen helt nya byggkrav. Del finns inte plats för en ny 50-metersbassäng på befintligt plats. Därför är det rimligt att i stället snegla åt Arenahallen.

Det vore för övrigt att följa en rimlig, halländsk tradition. Både Halmstad och Kungsbacka har planerat byggen så - och kunnat samutnyttja parkeringsytor.

Och vid Arenaområdet finns potential för en 50-metersbassäng.

Det blir dyrare - poängterar dock förvaltningen.

Visst. Men möjligen rättvisare. För, handen på hjärtat, visst finns det fler intressen att ta hänsyn till än fotbollsälskarnas?

Falkenbergs simklubb är en av de största idrottsföreningarna i kommun. Klubben har, i tidigare intervjuer med HN, blygsamt poängterat att en ny anläggning är viktigare än bassänglängden. Men den som följt debatter från andra kommuner vet mycket väl att den som vill kunna dra större elitsimtävlingar till staden måste anpassa måtten därefter, likt nya fotbollsarenor ofta anpassas efter kraven på elitfotboll.

Istället för att lägga ribban lägre för simhallen skulle ju Falkenberg kunna låta sig inspireras av den sannolikt blivande grann-anläggningen. För om badet inte längre ligger vid klitterna bör det ju vara fritt fram för en namnsponsor att bidra. Kanske kunde "Festis-hallen" eller "Ola-Conny-doppet" vara något?

En eventuell sponsor får dock inte bli en ursäkt för excesser. En stad vid havet bör inte spendera löjligt mycket på att bygga badhus.