Dyrbara människor köps ut för lätt

Ledare 29/10. Att vara en bra arbetsgivare brukar vara viktigt för seriösa företag och organisationer. Särskilt om det är en offentligt driven organisation som en kommun eller region brukar det finnas vackra ord på pränt i en personalpolicy.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
Bild: Vilhelm Stokstad / TT

Det pratas om medarbetarskap, bra ledare och modiga organisationer. Ändå är det alltför vanligt att medarbetare och chefer som uppfattas som besvärliga köps ut. Det förefaller vara den enkla vägen för många kommuner.

I en hårt ansträngd organisation finns det inte tid eller plats för medarbetare som inte följer med strömmen eller för chefer som inte har tillräckligt goda ledaregenskaper. När det gäller chefer står det redan i anställningsavtalet hur det ska gå till vid en eventuell uppsägning. Ofta är avtalen i princip kopierade vd-avtal från det privata näringslivet. Man kan fråga sig om det är bra att kommuner leker näringsliv i det här avseendet.

ANNONS

Det bästa vore om organisationen kunde få en mentalitet att det är ok att gå in och ut ur chefskap utan att det behöver gå prestige i det. En person som passar som chef i en viss situation men inte i andra kanske kan få byta arbetsuppgifter utan att varken arbetstagare eller arbetsgivare tappar ansiktet. Undantag bör möjligen vara kommundirektörer eftersom de vid en degradering kan få svårt att passa in i en annan roll, inte minst utifrån medarbetarnas perspektiv. Å andra sidan kan de få specialanpassade uppgifter, precis som generaldirektörer som tvingats gå från sitt statliga verk kan vara behjälpliga i till exempel utredningar.

Hallandsposten har i en serie artiklar analyserat hur ett av Halmstads kommuns bolag köper ut chefer. Hallands Nyheter skrev häromdagen om en medarbetare på Varbergs kommun som blev utköpt eftersom hon uppfattades som besvärlig. Man kan konstatera att det måste finnas möjlighet att köpa ut medarbetare av olika skäl, men ibland förefaller verktyget användas lite vårdslöst. En kommun har ett särskilt ansvar att använda skattepengarna på lämpligaste sätt. Steg ett är förstås att säkerställa att själva anställningsprocessen fungerar på ett bra sätt. Ledarskapsfrågor är väldigt viktiga och ända från högsta ledningen behöver man signalera hur man ser på ledarskap.

ANNONS

När människor har någon funktionsvariation som kan göra det svårare att vara en naturlig del i arbetsgruppen gäller det att hitta arbetssätt för att lyfta fram fördelar och verktyg för att hantera nackdelar hos en person. Att köpa ut en medarbetare som anses besvärlig, som i Varbergsfallet, måste verkligen vara en sista utväg. Har alla andra lösningar provats? Är arbetsuppgifterna rätt utformade för just den personen? Det är människor det handlar om och de är dyrbara i flera avseenden.

ANNONS