Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Dyrare än nödvändigt, Hallandstrafiken

Kraftiga prishöjningar för några, men bättre och billigare för de flesta. Hallandstrafiken ändrar sitt zonsystem vilket gör att priserna ändras på vissa sträckor.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Det är förstås olyckligt att det blir mycket dyrare att resa mellan exempelvis Falkenberg och Varberg, men samtidigt rättar det till orättvisan att det hittills varit dyrare mellan Falkenberg och Halmstad. Det är sannolikt som chefen på Hallandstrafiken säger, att prisförändringarna inte kommer att förändra resandet som helhet. Ett mer överskådligt system kan på sikt locka fler resenärer. Grannlänen har tidigare ändrat zonindelningen och de gränseffekter som uppstår har resenärerna så småningom vant sig vid.

Det som är värre är att Halland ligger betydligt högre när det gäller priset för en månadsbiljett för hela länet. Efter 29 mars ökar priset på denna biljett med 12 kronor, till 1774 kronor. Jämfört med grannlänen är det väldigt mycket. Skånetrafiken tar 1309 kr, Västtrafik 1260 och Jönköping, som är mer jämförbart i storlek med Halland, tar 1240 kr. Storstadslänen har en högre marknadsandel, det vill säga att fler väljer kollektivtrafiken jämfört med andra transportslag, men Halland och Jönköping ligger på samma andel, 16 procent. Det är därför konstigt att det ska vara så mycket dyrare att åka buss och tåg i Halland.

Det är viktigt att öka kollektivtrafikens marknadsandel, men det förutsätter satsningar på mer trafik och rimliga priser. Stockholm har en 50-procentig andel och skiljer ut sig, men Uppsala, Skåne och Västtrafik ligger runt 30 procent.

Politikerna i Region Halland och i dess kollektivtrafiknämnd bör ta en allvarlig funderare på hur Halland kan öka andelen resenärer. Med lägre priser och bättre trafik vore det inte så svårt att göra Hallandstrafiken till ett flaggskepp inom kollektivtrafiken i ett attraktivt och växande län som Halland.