Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Dumt att peka finger åt ”vaccinturister”

Ledare 14/4. Regioner som lockar många turister, bland annat Halland och Skåne, har den senaste tiden uttryckt oro över att turister ska ta de vaccindoser som är avsedda för de egna invånarna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

EKSJÖ 20201229 Pfizer-BioNTech covid-19 vaccin första leveransen till Sverige. Foto Mikael Fritzon / TT kod 62360 Bild: Mikael Fritzon/TT
EKSJÖ 20201229 Pfizer-BioNTech covid-19 vaccin första leveransen till Sverige. Foto Mikael Fritzon / TT kod 62360 Bild: Mikael Fritzon/TT

Sjukvårdsansvariga i Region Halland vädjar till turisterna att vaccinera sig i hemlänet, för att inte hallänningarna ska bli utan. Det har lett till en otrevlig ton i sociala medier där turisterna utmålas som inkräktare som inte ska ta sig friheter med ”vårt” vaccin.

Region Gotland har haft en annan inställning och det kan säkert vara klokt då många som har sommarboende bott hela det senaste året i sina fritidshus för att komma ifrån trängseln i hemstaden på fastlandet.

Vaccindoserna är visserligen beräknade efter antalet invånare i länen, men det borde inte vara så svårt för regionerna att redan ut detta sinsemellan utan att skapa turisthat. Det är staten som finansierar vaccinet så det borde inte finnas någon anledning att ”tjuvhålla” på vaccindoser. Att det delvis kan vara en organisatorisk fråga må vara hänt, men det borde kunna hållas internt inom regionen. En omfördelning av antalet doser kan knappast vara ett stort problem.

Det är redan så att de halländska kommunerna hunnit olika långt i vaccineringarna. Det har hugade personer redan upptäckt via djungeltelegrafen och så har man kunnat åka till grannkommunen för att få sin dos. Som man ju ändå skulle få förr eller senare och har grannkommunens vårdcentraler kapacitet borde det inte vara något att bråka om.

Samma inställning borde det vara gentemot turister från grannlänen. Alla är svenskar, vaccinet betalas av staten, så vad finns att bråka om eller oroa folk för? Näthat har vi tillräckligt av i andra avseenden.