Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ett av många förslag på framtida byggande i Västerport. Bild: Kanozi Arkitekter/Skanska

Maria Haldesten: Dubbelt så högt betyder inte dubbel så bra

Att bygga stad på steroider kan gå lika snett som att försöka bygga kropp genom doping.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 12/2. Tanken att den gamla staden skulle vävas samman med den nya kom ju på skam redan när hotellplanen presenterades. Det blir en mastodontklump av standardmodell som möjligen bjuder på rum för många – men knappast ger rum för Varbergskänsla.

Nu är turen kommen till första etappen av Västerport. Och för att klämma ut så mycket av en liten, attraktiv yta kan det bli tätt, mörkt och högt.

Inte för dem som har råd och möjlighet att knipa ett penthouse. De lär får sin beskärda del av luft, rymd, utsikt – om än också skallrande fönster när stormen viner. Men för den som hamnar lite längre ned kan det bli si och så med både ljus och utsikt.

Det är i alla fall en berättigad farhåga. Det står ju svart på vitt i planen att trånga gator i kombination med höga hus gör solljuset får svårt att tränga sig ned.

Hur högt är då högt? Och hur väl kommer det nya relatera till det gamla? En uttalande av Claus Pedersen, planchef på Varbergs kommun, ger en fingervisning. ”Det går inte att jämföra Västerport med den gamla stadskärnan.” säger han.

Nähä. Men var inte tanken att det nya skulle skulle anpassas till det befintliga, att identiteten inte skulle gå förlorad. Så står det ju i kommunens stadsbyggnadsprogram.

Men kvarterstrukturen ska ju kunna ”flirta med stadskärnan”? Det säger ju planarkitekten. Men lär bli knepigt i praktiken.

Föreställ dig en jätte lägga an på en dvärg och du begriper varför.

Västerports hus blir ju, om planerna fortskrider likt aviserat, dubbelt så höga som dem i stadens hjärta så höga. Minst. I delar av trästaden finns huslängor av enplansmodell. Vad blir minimihöjden i Västerport? Som stadshotellet?

Då fattar ju vem som helst att en juste Tindermatching är utesluten - om vi nu skall tala i termer av flört.

Men mångfald är väl bra, säger kanske någon. Och visst. Ambitionerna att bygga blandat vad gäller material och huskropparnas modellering är vällovliga. Men vi måste inse att de skalfärändringar vi pratar om kommer att förändra upplevelsen av det gamla Varberg.

De stolta husen vid torget kan heltenkelt komma att se ynkliga ut. Och kyrktornet kan, i konkurrens med nytt hotell och nya höghus, upplevas som en förkrympt klockstapel. Byggnader som tidigare stuckit ut i stadsbilden lär hamna i ett helt annat ljus - eller kanske snarare i skugga.

Hur påverkar det kulturmiljön? Har Varberg verkligen funderat tillräckligt över den saken, eller kommer ambitionen att få ”ekonomi” i projektet göra att helthetsintrycket av stadsrummet blir helt förvanskat.

Västerport bjuder på spännande möjligheter och har förutsättningar att bli en skön del av staden – men bara om alla berörda förstår vikten av att hålla nere bygghöjden.

Ett av många förslag på framtida byggande i Västerport.