Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Maria Haldesten: Du och din hund går inte först!

Respektlösa hundägare ställer till skada i Hallands reservat. Fler borde bötfällas.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 23/5. Att gå där man alltid har gått. Och störa naturen som man alltid gjort. Det är vad en del människor anser sig ha rätt till.

”Men min hund är så snäll/lydig/liten”.

Så låter det ofta när vandrare ursäktar varför de släpper sina pälsklingar fritt – trots att de inte får. Koppeltvång respekteras ibland lika illa som en del av Folkhälsomyndighetens smittskyddsråd. Och inte sällan utan att vederbörande känner minsta ånger - utom möjligen de som blir bötfällda. Förra året dömdes en hundägare att böta 1500 kronor efter att släppt sin hund fri ute på Årnäsudden.

I Utteros reservat – som ligger i ett Natura 2000-område – hjälper det inte att Länsstyrelsen har kompromissat i strid med det vilda djurlivets bästa. Vilket innebär att en anvisad stig får brukas - trots hundförbud i övrigt. Boende i närområdet kräver sin rätt att röra sig fritt. Därför har ”representanter för en upprörd allmänhet” överklagat beslutet till regeringen. De vill att området exploateras ytterligare i stället för skyddas.

– Jag vet inte om jag är direkt förvånad. Det finns folk som vill vara över allt hela tiden. Men vi har i uppdrag att se till att det finns ett skydd för de här arterna, svarar Länsstyrelsen som skickat anmälan vidare.

Bakgrunden till tvång och förbud är att störande hundar är ett verkligt problem i många naturreservat.

Lösa hundar kan skrämma andra besökare och stressa andra djur, exempelvis dem som betar i reservaten för att hålla markerna öppna. Hundar har jagat alltifrån hästar till får och orsakat skador på djuren.

Att en del fågelarter är särskilt känsliga är ett väletablerat vetenskapligt faktum. Även snälla vovvar kan skrämma upp häckande fåglar som flaxar iväg från boet. Då kan en äggtjuv raskt vara på plats. Även små fågelungar hamnar i fara när de lämnas.

Att värna den biologiska mångfalden och minska risken för fler arters utrotning i Halland är ett viktigt uppdrag - och ett av skälen bakom Länsstyrelsens beslut om skarpare regler. Varför är det svårt att förstå?

I pandemitid är naturens läkande kraft väldigt betydelsefull för många människor. Fler och fler upptäcker reservaten, och uppskattar den rikedom på djur och växter som finns där. För att fler skall kunna njuta i framtiden krävs fler naturvårdsvakter som håller koll och färre trögfattade hundägare.