Överraskar. USA:s president överraskar ofta, men trampar på i samma spår av skandaler och märkliga uttalanden.
Överraskar. USA:s president överraskar ofta, men trampar på i samma spår av skandaler och märkliga uttalanden.

Donald trampar på i samma spår

Med Trump vid makten går vi alla en spännande tid till mötes.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det verkar inte finnas något slut på hur många skandaler och märkliga uttalanden som den amerikanske presidenten, Donald J Trump, kan prestera. Efter det högst kontroversiella avskedandet av FBI-chefen, James Comey, kom läckan av hemlig säkerhetsinformation till ryssarna och nu senast, men knappast sist, uppgiften att han uppmanat till nedläggning av utredningen mot Michael Flynn. Det är så man häpnar.

En uppgift, inte från förstahandskällan, om vad som förekommit i ett samtal mellan två personer måste naturligtvis tas med en nypa salt. Innan den tidigare FBI-chefen vittnat under ed, presenterat sin version av mötet och vad han har för grund att hävda det som påstås, har vi anledning att vara skeptiska.

ANNONS

I princip! För samtidigt finns det mycket som talar för att uppgiften är korrekt. Den stämmer väl överens med att Trump avkrävde och inte fick lojalitet från Comey. Det är också i linje med vad Trump själv angav som motiv för ”sparken”: att han ville få utredningen av de ryska förbindelserna avslutad.

Nu är det viktigt att komma ihåg att vare sig utlämnandet av sekretessbelagda uppgifter eller beskyllningen om att ha blandat sig i en rättssak, är tillräckligt för att få Trump avsatt. Av flera skäl.

När det gäller säkerhetsinformationen ligger det i presidentens makt att bestämma om vilken sekretess som ska gälla. En annan sak är att det var högst olämpligt och kan leda till problem i relationerna med landets allierade. Liksom att Trump kanske inte ens var medveten om vad han gjorde och vilka problem det orsakar. Det är inte åtalbart i alla fall.

När det gäller inblandningen i en rättssak är det inte heller enkelt. Det krävs uppsåt för att det ska vara förgripligt. Och det är inte helt lätt att bevisa.

I en parlamentarisk demokrati som vår hade högst troligt en statsminister som betett sig som Trump drabbats av yrkande om misstroendeförklaring. Om hen också fällts och tvingats avgå är förstås inte givet. Men det hade inte krävts någon som helst kriminalitet för att en omröstning skulle genomföras. Så fungerar det inte i USA där presidenten har ett direkt mandat från folket.

ANNONS

Helt opåverkad av hur opinionsvindarna blåser är dock inte ens en president. Redan i november nästa år är det val till kongressen. Om Donald Trump fortsätter att trampa på i samma spår, och allt talar för det, kommer Republikanerna att gå mot ett svidande nederlag. Det skulle kunna leda till att han uppmanas avgå (av sina egna). Om han nu inte dessförinnan, som Göran Persson gav uttryck för vid sitt besök i Varberg nyligen, tröttnar och själv väljer att hoppa av. USA och hela världen går en spännande tid till mötes!

ANNONS