Digitalisering positiv följdeffekt av corona

Ledare 28/3. Gymnasieelever pluggar hemma, människor som har möjlighet jobbar hemifrån, barn som sitter i karantän har inget slut på skärmtiden som gällt tidigare. Coronakrisen har många följder, bland de positiva är att vi lär oss att digital teknik kanske inte är så dumt ändå.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ganska snabbt kunde både lärare och elever märka skillnader mot tidigare med undervisning på distans. Elever som innan kanske haft det svårt i skolan eller varit tillbakadragna kan nu blomma ut och visa att digitalt har de utmärkta färdigheter.

Troed Troedson är framtidsanalytiker på det egna företaget Paradigmmäklarna. I normala fall reser han land och rike runt och föreläser, men nu är läget förstås annorlunda. I tio år har han lyft fram digitalisering som en framgångsfaktor, inte minst för skolan, men det har inte fått genomslag. Nu tror han att det blir annorlunda.

- Det är massor av lärare och gymnasieelever som säger att det går ju inte att gå tillbaka till hur det var tidigare efter det här, säger Troed Troedson. Kanske kan man träffas i klassrummet fyra dagar och jobba hemifrån en dag, till exempel.

ANNONS

- Digitalisering av undervisningen river sönder föreställningen om hur många elever en lärare kan ha, fortsätter Troed Troedson. Ibland kan det vara hundratals elever, i andra fall bara en. Och det är inte själva tegelhuset, skolbyggnaden, som är huvudsaken.

Han menar att det kommer att bli lättare att göra olika med undervisning som baseras på digitalt lärande. En del elever kommer alltid att behöva den fysiska platsen, inte minst av sociala skäl, medan andra klarar sig lika bra eller bättre i hemmiljö.

- Man måste kunna göra olika med olika personer. Och kanske kan man nu hitta en lösning för de alltför många hemmasittarna, som inte kunnat gå i skolan av olika skäl och hittills varit i det närmaste övergivna, trots skolplikt, tror Troed Troedson.

Även i arbetslivet kommer erfarenheterna av våren 2020 framöver att visa sig i färre möten och resor. De möten som blir av kommer förhoppningsvis att vara mer effektiva. I den gamla sortens analoga möten sker allt i nuet: man öppnar kallelsen och tar en sak i taget. Coronakrisen har tvingat fram digital inlärning och användning av digitala hjälpmedel som gör att man också kan vara bättre förberedd inför möten.

Dessutom finns det framöver ingen anledning att resa över halva Sverige för ett möte. Hittills har de ”digitalt skeptiska” kanske flugit, bott på hotell och varit med på ett förmiddagsmöte. Under coronakrisen har de fått lära sig hantera de redskap som finns digitalt och upptäckt att det fungerar. Det är bra för arbetsgivaren, bra för den enskilde medarbetaren och som bonus väldigt bra för klimatet.

ANNONS

ANNONS