Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carina Uvenfeldt är ny skolchef i Varberg Bild: Annika Karlbom
Carina Uvenfeldt är ny skolchef i Varberg Bild: Annika Karlbom

Maria Haldesten: Det måste bli lättare att stoppa olämpliga lärare

Att ännu en grovt olämplig lärare i åratal har kunnat gå vidare från skola till skola i Varberg är ett tecken på allvarliga systemfel.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 17/12. Misshandel och kränkningar sågs en gång som acceptabla uppfostringsmetoder i skolan - vilket lockade en och annan med sadistiska tendenser till yrket.

Trots att vi har lämnat den tiden bakom oss berättas då och då om häpnadsväckande övergrepp från skolans värld. I dagarna har en grovt oskicklig lärares framfart i Varberg avslöjats för en bredare publik. Trots upprepade larm om övergrepp - och en rad skriftliga varningar - har han dock kunnat fortsätta verka på olika skolor i kommunen.

Nu tar det äntligen stopp. Lärarnas ansvarsnämnd återkallar hans legitimation.

Både skolinspektion och nämnd konstaterar att läraren inte bara har uppträtt oacceptabelt. Han har dessutom visat sig ovillig att ändra sitt beteende och skyllt ifrån sig på kollegor, elever och föräldrar - kallat klagomålen för hämndaktioner.

"Beteendet har haft negativa konsekvenser för ett stort antal elever i flera verksamheter under flera års tid" står det i Skolinspektionens bedömning.

Hur stora konsekvenserna blivit är oklart. Men vi vet att lika väl som en skicklig lärare kan lyfta elever kan en grovt olämplig lärare sänka andra.

Nu är skandalen ett faktum.

– Vi har brustit i att vi inte har fått till stånd ett avslut på den här medarbetaren tidigare, konstaterar Carina Uvenfeldt, förvaltningschef för förskole- och grundskoleförvaltningen.

Bristen blir inte mindre allvarligt av det faktum att det i skolsystemet tycks finnas inbyggda systemfel som gör att olämpliga lärare bollas vidare från skola till skola eller kommun till kommun. Detta framgick med all önskvärd tydlighet redan när en annan skolskandal rullades upp i Halland 2019.

Då visade sig att en lärare, som vid upprepade tillfällen hade misstänkts för att begått sexuella övergrepp på sina elever, hade kunnat köpas ut gång på gång. Till slut briserade bomben när polisen, vid husrannsakan, upptäckte ett stor antal filmer som visade att skolor i Varberg bollat vidare en pedofil. Läraren dömdes till slut för barnpornografibrott.

En förhandlingschef i Varberg, som hade varit med om att köpa ut pedofilen, förklarade det hela med att det råder brist på lärare och att man då ser mellan fingrarna mer personer som har "lite luckor i sitt CV eller liknande".

Skolchefen ger en liknande förklaring i det aktuella fallet. Carina Uvenfeldt säger att skälet till att läraren kunnat byta arbetsplats utan referenser är att han har haft en tillsvidareanställning i kommunen. Dessutom är det tydligen vanligt att man flyttar runt lärare i ämnen där det är svårt att hitta behörig personal.

Skolorna har visserligen, under processens gång, startat olika insatser. Tyvärr har de dock inte gett annat än tillfälliga resultat. Läraren har visat sig sakna lärförmåga. Priser för detta har ett antal elever fått betala.

Förvaltningschefen - som är relativt ny på sin post i Varberg - bör ta lärdom. Inse att det inte fungerar med tillsvidareanställningar som ger effekter av den typen som nu beskrivs!

Skolchefer måste alltid ta ordentliga referenser. Och lämpligheten hos rektorer som konsekvent bollar vidare Svarte Petter bör i sin tur ifrågasättas.