Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Katarina Erlingson: Det inställda studentfirandet svider

Ledare 9/5. Det är snart tid för skolavslutning. Denna ljuvliga tid som i år blir helt annorlunda. Studentbalerna blir inte av, till stor sorg för dem som redan för längesen köpt vackra klänningar och smokingar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Bild: Andreas Olsson

”Utspringet” blev först inställt i de flesta kommuner, men verkar nu bli kvar i en modifierad form. Det vill säga enligt riktlinjerna från folkhälsomyndigheten. Varje skola försöker hitta en rimlig modell för att göra studentfirandet så bra som möjligt, men hur kul är det egentligen att vänta på balen till augusti? Dessutom finns det ingen garanti att balen kan bli av då heller.

En del ungdomar och även deras föräldrar ger uttryck för en viss omognad i sina reaktioner på det inställda firandet. Som om det skulle gå att göra ett särskilt undantag för studentfirande i dessa coronatider, det faller på sin egen orimlighet. Ändå hör man hur synd det är om studenterna som missar sin stora dag.

Kanske är det så att coronapandemin kan vara det stopp som behövs för en tradition som skenat iväg i excesser. Självklart ska unga få fira en epok i sitt liv, men är det rimligt med det stora studentfirande som pågått i ganska många år nu? De unga tjejerna hyr, köper eller låter sy upp riktiga prinsessklänningar för dyra pengar. Till det krävs vackra skor, snygga väskor och en riktig festfrisyr, också den för dyra pengar. Killarnas smoking eller kostym är kanske något billigare, och studentmössan kostar ett antal hundralappar. Sen tillkommer kostnader för att bli skjutsad runt på lastbilsflak och bli hämtad i nån tjusig bil efteråt.

De som egentligen inte har råd eller vilja att vara med tvingas ändå lägga en massa pengar på sitt studentfirande. Föräldrar, lärare och andra vuxna i ungdomarnas närhet, passa på tillfället att ta ert eget ansvar i denna pandemi och försök få de unga att förstå att ett missat studentfirande inte är hela världen, även om det förstås är en stor besvikelse för många.