Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förhandlingar som brister. Även Socialdemokraterna måste ta debatten. Bild: Jessica Gow/TT
Förhandlingar som brister. Även Socialdemokraterna måste ta debatten. Bild: Jessica Gow/TT

Elin Larsson: Det anstår inte ett regeringsparti att ducka debatten

Att undvika debatten och låta andra stå till svars anstår inte ett regeringsparti. Socialdemokraterna måste kunna försvara sin politik även i offentliga rum.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

När migrationsförhandlingarna brakade samman blev det återigen politisk pajkastning där varje parti skyllde på någon annan. Vems fel det är att förhandlingarna brakat samman går att debattera i en evighet men självklart är det inte ens fel när två träter. Nya samarbetskonstellationer och fler jämnstora partier gör det svårare i dag än tidigare att komma överens. Det finns inga givna block, S kan inte längre agera på egen hand och alla måste hantera Sverigedemokraterna. Utifrån det är det därför märkligt att när varje parti nu ska försvara sina ingångsvärden så väljer Socialdemokraterna att ducka debatten.

När frågan skulle debatteras i Aktuellt fick nämligen Moderaternas Maria Malmer Stenergard möta Centerpartiets Jonny Cato, då S hade tackat nej till att delta. I Morgonstudion deltog sedan Maria Malmer Stengard och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Men eftersom S bett om att inte få debattera frågan var upplägget i stället enskilda intervjuer. Ett upplägg där Moderaterna inte fick någon möjlighet att svara på Socialdemokraternas påståenden – eftersom det inte var någon debatt.

Att Socialdemokraterna undviker att ta debatten eller låta sig ställa till svars är ingenting nytt. Stefan Löfven undviker gärna Almedalen så gott det går och få intervjuer med statsministern är livesända. P1-morgons partiledarintervju (4/7) fick Mikael Damberg ta. Det är lika delar märkligt att Socialdemokraternas taktik är att hålla sig eller partiledaren borta från frågan som att SR eller SVT låter dem hållas. Det anstår inte ett regeringsparti att ständigt ducka frågorna och aldrig ta debatten eller ställa villkor på sin medverkan. Det har gått 14 år sedan S styrde i någorlunda egen regi. Under den tiden borde man ha lärt sig att förslagen och politiken kommer bli ifrågasatta, kanske till och med nedröstade och därför måste försvaras.

Ligger det i Socialdemokraternas intresse att få ihop överenskommelser och kunna diskutera förslag utan att förhandlingarna brister vore det en god start att kunna förklara, även i en debatt mot motståndaren, vad det var som gick fel. Det har blivit tämligen bekvämt för dem att skylla motgångar på sin regeringspartner, att det är något Januariavtalet kräver och att ingen annan har intresse av att komma överens och ta ansvar. Även om det är lika mycket Moderaternas fel att förhandlingarna brast tar de i alla fall debatten.

Ska Socialdemokraterna vara det statsbärande partiet man tror sig vara måste de kunna försvara sin politik. Inte ducka debatten eller låta någon annan ta alla jobbiga frågor. Det anstår inte det parti som leder Sveriges regering.