Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Falkhaven: Det är nu slaget står om hur framtiden ska se ut

Jag är född på 50-talet och har levt största delen av mitt liv i en ganska bekymmerslös tid. Jag blev visserligen medveten om människans giftspridning, kärnvapen, hur vissa verkade finna glädje i att döda enbart för nöjes skull och annat destruktivt vi gjort vi människor. Men engagerade mig på olika sätt för att kanalisera min frustration, till kamp för en värld med hopp och grönska.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Jag var aktiv i Naturskyddsföreningen i många år och efter ett långt arbetsliv ville jag prova politiken för mitt engagemang. Eftersom jag brinner för livet på jorden, mitt och andras rätt till liv, blev det Miljöpartiet. Valet var mycket enkelt. Det finns inget annat parti som så tydligt tar ställning för allas rätt till värdiga liv, kommande generationers möjligheter till liv och djuren och naturens rätt att finnas, leva, utan att människan för den skull måste ha nytta av den/dem.

Vi som engagerade oss i dessa livsavgörande frågor lyckades till viss del arbeta fram och få igenom lagar, regler och ett förhållningssätt till naturen, djuren och miljön där det fanns respekt för livet. Självklart inte hos alla, men hos många i Sverige.

Men det händer något nu. Världen blir oroligare. Det säkerhetspolitiska läget oroar, klimatförändringarna oroar, utarmningen av den biologiska mångfalden oroar. Det oroar också att flera partier och andra påstår att det tas för stor miljöhänsyn, att miljöbalken borde monteras ned, att våra miljömål, som vi inte lyckas nå, inte behövs längre, att strandskyddet måste bort, att det krävs mer gifter att bespruta med, att vi minsann har gjort nog för klimatet och att vår djurskyddslag är ett hinder för flera av dagens djurbönder. Ett kraftfullt påverkansarbete för att få till en förändring som INTE värnar livet pågår alltså.

Samtidigt kommer det alltmer forskning som är tydlig med att människan använt så mycket gifter under så lång tid att gifterna nu finns överallt i våra ekosystem, i oss och i annat liv. Att överkonsumtionen är ett hot mot oss själva. Att haven blir varmare och att det är så mycket plast i haven att mikrolivet blir påverkat. Att all den fossila oljan vi pumpat upp ur jordens inre lett till att jorden värms upp i allt snabbare takt och orsakar allt fler extremväder. Att vi är mitt inne i ett sjätte massutdöende av olika arter.

När jag växte upp visste inte många om effekterna av vårt handlande och de som visste ansåg säkert att de hade rätt att göra det de gjorde, trots effekterna. Idag vet så många fler att vi inte kan fortsätta leva som vi gjort de sista hundra åren för då kommer det inte att finnas så mycket liv kvar på planeten. Polariseringen i debatten är mycket tydligare. Kanske beroende på faktumet att fler förstår och fler är villiga att kämpa för livet. På jorden.

För det är nu slaget om framtiden står. Just nu i denna stund. Och du och jag är en del i detta och spelar olika roller i hur livet här på planeten jorden kommer att te sig om 20-30 år.

Vilken roll spelar du idag? Vilken rollfigur skulle du vilja vara?