Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggplanerna på Agerör Bild: Håkan Johansson
Byggplanerna på Agerör Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Den osunda kulturen i Falkenbergs bygglovsnämnd

Vad håller bygglovsnämnden i Falkenbergs kommun på med? De säger ja till det ena strandnära storbygget efter det andra, i strid med alla sakkunniga instanser som kommunens egna tjänstemän och länsstyrelsen. Strandskydd och kulturmiljöer verkar vara ord som nämndsledamöterna bara kan vifta bort hur som helst.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

I juni stod det klart att bygglovsnämnden gett klartecken till Gekåsägaren Thomas Karlsson att bygga ett stort stenhus i Agerör norr om Falkenberg. En tomt som ligger nära havet och där huset skulle dominera landskapet totalt. Detta är nu överklagat och beslutet är inhiberat, det vill säga processen får inte fortsätta innan länsstyrelsen fattat sitt beslut.

På julimötet beslutade bygglovsnämnden återigen i strid med bygglovsförvaltningens yttrande. Nämnden gav då bygglov till att riva ett hus vid Grimsholmens naturreservat - ett hus som finns med i kommunens kulturmiljöprogram - och att bygga ett stort modernt hus på platsen.

Hur en hel nämnd kan vara enig om detta väcker så många frågetecken. Inga reservationer, inga protokollsanteckningar. Visserligen är det en liten nämnd, fem ledamöter och tre ersättare, och alla partier är inte representerade, men någon borde väl kunna tänka själv? Det verkar vara en osund kultur inom bygglovsnämnden, kanske till och med lite sektvarning? Det är tre ledamöter och en ersättare från Socialdemokraterna, och Yvonne Nilsson (S) är ordförande. Moderaterna har en ledamot, vice ordföranden Bo Gustafsson, och en ersättare. Centerpartiet har en ledamot och Kristdemokraterna har en ersättare. Det är alla. Miljöpartiet, Liberalerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har inga representanter. Bygglovsnämndens agerande borde väcka diskussioner i alla partier, men det har inte hörts något offentligt.

När det gäller Agerörsfallet gjorde nämndens presidium allt för att dölja att det var Thomas Karlsson som tänkte bygga det stora stenpalatset. Yvonne Nilsson och Bo Gustafsson ansträngde sig hårt för att kringgå offentlighetsprincipen, en lagstiftning som är till för att förhindra korruption och jäv. De försökte undanhålla mejl och Gustafsson ljög dessutom HN:s reporter rakt upp i ansiktet och försökte senare skoja bort det när det var uppenbart att han ljög. Bo Gustafsson (M), verkar inte inse att han också har en roll som oppositionspolitiker i Falkenberg. M tillhör inte den styrande majoriteten, men ändå ljuger alltså Gustafsson om både det ena och det andra när HN frågar.

Den eniga bygglovsnämnden förefaller vara bländade av stora företagsledare när de så lättsinnigt går emot alla sakkunniga instanser. Beslutet angående Agerör är nu stoppat när de överklagande fick rätt så här långt, och även riv- och byggärendet vid Grimsholmens naturreservat är överklagat.

Det får inte vara en lekstuga att fatta myndighetsbeslut! ”Det är värt att låta det prövas”, säger nämligen ordföranden Yvonne Nilsson (S) och tycker att byggena är ”intressanta”. Har nämnden en bakomliggande agenda är en rimlig fråga i sammanhanget. Är den rentav sanktionerad av respektive parti? Om inte är det desto större anledning för partiernas gruppledare att sätta ner foten.

Är strandskydd och kulturmiljö numera ett minne blott vid kusten i Falkenberg? Samtidigt fattas fortfarande restriktiva beslut när det handlar om strandskydd i kommunens inland. Men det är kanske skillnad på folk och folk? Åtminstone verkar bygglovsnämndens ledamöter vara benägna att göra skillnad på vem som får bygglov och vem som inte får det..

En given fråga är om det handlar om vänskapskorruption mellan nämndens ledamöter och de bygglovssökande. Alla kommuner måste hålla en tydlig rågång mot korruption och mutor, inte minst i en kommun som Falkenberg där alla känner alla. Det behöver inte handla om pengar, det kan lika gärna handla om byte av tjänster eller ryggdunkningar. Yvonne Nilsson och Bo Gustafsson har hanterat Agerörsärendet på ett makalöst oprofessionellt sätt och riskerar att ge hela Falkenbergs kommun dåligt rykte. Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) måste ta saken på stort allvar och inleda ett räfst- och rättating. Inte minst bör också kommunens revisorer göra en granskning av bygglovsnämnden, då det kan finnas anledning att tro att liknande saker har skett tidigare. Kommunstyrelsen och dess förvaltning bör se över hur utbredd risken för korruption är i Falkenbergs kommun och hur man kan förebygga korruption. De politiska partierna behöver ta saken på högsta allvar och utbilda sina representanter i etiska frågor.

Med tanke på den osunda kulturen i bygglovsnämnden är det dags att byta ut hela nämnden redan nu! Sitter de kvar fram till valet nästa år hinner de ställa till med många fler konstigheter. Likabehandling, likhet inför lagen, öppenhet och professionalitet är honnörsord som ska gälla även i Falkenbergs kommun.