Den mänskliga faktorn gör sig ännu påmind

Många delar av det offentliga förlitar sig på avancerade tekniska analyser. Dessa är alltså knappast något vi bör ta för givet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 18/8. Den moderna vetenskapen har givit oss en otrolig precision. Vi kan i dag både observera och mäta det mesta. Att vi kan betrakta världen med en sådan exakthet är, trots att det ur ett historiskt perspektiv är direkt häpnadsväckande, något vi numer tar för givet. Vi beräknar himlakropparnas banor och avkodar DNA-molekylens information. Världen framträder för oss i mångt och mycket helt transparent, åtminstone i teorin.

Världen består dock inte endast av perfekta algoritmer (och tur är väl det). Även de mest exakta metoder blir bara så bra som de människor som utför dem. Den mänskliga faktorn förblir fullt klart en faktor. Detta är nyttigt att bli påmind om, om än påminnelsen ofta kommer olägligt.

ANNONS

Vi kan till exempel utföra mycket precisa analyser av kvalitén på både dricksvatten och livsmedel. Sådana tester utförs regelbundet, vilket naturligtvis främjar allas säkerhet. Borta är sedan länge tiden då du insåg att brunnen var kolerasmittad först när människor började insjukna.

Att det nu larmas om brister i just den provtagningen är naturligtvis mycket oroväckande. Livsmedelsinspektören Christer Ekberg beskriver hur det analysföretag som Varbergs kommun har ett ramavtal med under flera veckor dröjt att analysera prover så länge att de blivit värdelösa och att nya prover måste tas. Företaget å sin sida menar att det inte är något fel på själva analysen utan att det är den logistiska biten som brustit. Det verkar helt enkelt vara transportledet som visat sig ifrån, ska vi säga sin allra mänskligaste sida.

Det är inte bara inom vatten- och livsmedelsanalys som det vetenskapliga kunnandet hindras från att tillämpas i praktiken. Under våren och sommaren har det inkommit skrämmande många rapporter om handläggningstiden för polisens kriminaltekniska undersökningar. Genomsnittstiden för ett ärende vid Nationellt forensiskt centrum, NFC, låg redan i maj på 50 dagar. Åklagare vittnar om hur de behövt släppa häktade misstänkta för att den tekniska analysen dröjer och det finnas fall där dna-analys från ett så grovt fall som en överfallsvåldtäkt tog två månader.

ANNONS

I TV:ns kriminaldrama består utmaningen endast i att hitta den där lilla bindande fläcken DNA-bevis, sedan är saken biff. Sällan skildras hur labbet måste skjuta på analysen för att väntelistan redan är så lång.

Belastningen på NFC har ökat långt snabbare än anslagen gjort. Ibland består alltså den mänskliga faktorn bara i att inte besitta övermänsklig kapacitet.

Den tekniska utvecklingen har givit oss en analytisk precision som underlättar livet på en mängd olika sätt. Därför är det klokt att minnas att analysen inte sker av sig själv, utan kostnad eller alltid är problemfri.

ANNONS