Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Den grönliberala kraften är stark i Halland

Motkraften mot populister och extremister är starkare i vår region än på många andra håll i landet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 12/9. ”Det bästa valresultatet för C på 30 år. Den största ökningen mellan två val sedan 70-talet.”

Annie Lööf hade skäl att glädjas åt 8,6 procent i riksdagsvalet

Det är kanske då den halländske centerpartisten ler lite överseende. Med halländska mått mätt är ju 8,6 en ganska blygsam siffra. Ta Falkenberg. Här behåller Centerpartiet toppositionen bland allianspartierna. Detta med imponerande 19,7 procent. Snacka om en grön styrka att räkna med!

I Varberg är siffrorna inte fullt lika höga, men Centern kan skryta med en uppgång till hela 13,1 procent.

Även i Hallands nordligaste kommun gör Centern ett riktigt bra val, med 13,4 procent av rösterna.

Konstigt vore det kanske annars. För om Centerns medvind inte skulle märkas i ett traditionellt starkt centerfäste som Halland, var skulle den annars göra det?

Halland är ju en gammalt bonnabygd, säger kanske någon. Och visst är de lokala grödorna, så även i förfinad form, fortfarande en del av Hallands styrka. Men Halland är oändligt mycket mer, vilket vilken surferdude som helst kan skriva under på när de blir saliga över höstvindarna i Apelviken.

Varken hallänningen, Hallandsälskaren eller den halländske Centerpartisten låter sig fogas in i en enda mall. Det var många höstar sedan Centerpartiet blott var ett bondeparti. Centerpartiet skördar exempelvis gott om röster i väljargruppen unga kvinnor – där är C största parti.

Partiet lockar dessutom allt fler liberala väljare från såväl Moderaterna som Liberalerna. Centern har blivit ett parti för såväl innerstaden som inlandet. Delvis tack vare att partiet tydligare än andra har tagit fighten för öppenhet och mot rasism. När Annie Lööf slog näven i bordet och markerade mot Jimmie Åkessons grova övertramp i partiledardebatten föll en gammal liberal räv som Bengt Westerberg in i hyllningskören.

Centern är det parti i svensk politik som stått allra stadigast i försvaret av liberala värden, som tagit fighten mot hat och hatare – även sådana som tyvärr funnits i Moderata led. I Halland är den liberala motkraften mot populister och extremister starkare än på många andra håll i landet. Det märks i valresultaten.