Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

A demonstrator raises his fist during a protest Monday, June 1, 2020, over the death of George Floyd, in Anaheim, Calif. (AP Photo/Jae C. Hong)  CAJH103 Bild: Jae C. Hong
A demonstrator raises his fist during a protest Monday, June 1, 2020, over the death of George Floyd, in Anaheim, Calif. (AP Photo/Jae C. Hong) CAJH103 Bild: Jae C. Hong

Katarina Erlingson: Demokratin i fara när rasismen ökar i världen

Ledare 3/6. Det som händer i USA påverkar hela världen. Det är över en vecka sen en polis dödade George Floyd genom att sätta knäet i nacken på den liggande Floyd och inte släppa taget trots att George Floyd flera gånger sa att han inte kunde andas. Poliskollegorna stod runtom och gjorde ingenting. Det är en makaber film som sprids över världen och det är inte konstigt att människor reagerar med protester.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Protesterna och upploppen har spridits från Minnesota till hela USA. Det är tyvärr inte första gången en amerikansk polis dödar en svart man, det finns alltför många exempel under årens lopp. George Floyd greps för en misstanke om något så simpelt som att han använt en falsk tjugodollarsedel.

Det är upprörande att poliskåren i världens största demokrati agerar så illa. Samtidigt som det självklart finns vettiga poliser som agerar enligt reglementet så förefaller andelen poliser med rasistiska åsikter vara alltför hög. Det finns mycket att göra för att skapa rätt värderingar i denna poliskår och det blir knappast lättare med en president som Donald Trump.

De snart fyra år som Trump varit president har han snarare förvärrat problemen i USA. De klyftor som alltid funnits har blivit djupare och coronakrisen med massarbetslöshet har ytterligare ökat klyftorna. Trumps attityd mot media har varit tydlig: media går inte att lita på och de skriver bara ”fake news”. Det har bidragit till en förändrad attityd i samhället och därmed inom poliskåren. Det är inte en slump att journalister, både amerikanska och utländska, som nu bevakar protestmarscherna och upploppen har gripits, beskjutits och skadats av polisen.

Trump häller bensin på elden genom att uppmana poliser och delstatsguvernörer till hårdare tag, samtidigt som han hånar guvernörerna. Trumps agerande kommer definitivt att påverka höstens val, frågan är bara hur. Att han har fascistiska tendenser är tydligt och det finns anledning att befara att han kommer att vilja flytta valet. Coronakrisen förvärrar läget och kan ge presidenten ytterligare redskap i fel riktning.

USA är världens största demokrati och har varit det i drygt ett halvsekel sen raslagarna försvann och allmän rösträtt infördes. Utvecklingen under Trump har gått bakåt och är en fara inte bara för afro-amerikaner utan även för demokratiska principer. Det som sker i detta stora land sprider sig gärna till övriga västvärlden. Därför är det extra viktigt att bevaka utvecklingen ”over there” och att göra vad vi kan för att hindra samma värderingar att komma för djupt i Sverige och Europa. Vi är tyvärr inte immuna mot rasism och fascism, det märks i Ungern och Polen och det finns tendenser i Sverige som måste motverkas. Det som händer i USA påverkar hela världen.