Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Falkhaven, riksdagsledamot MP: Demokratin är vårt ansvar, vår väg framåt

Vi ser det hända alltför ofta, militären tar över landets styre från demokratiskt valda ledare.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Eller makthungriga före detta demokratiskt valda ledare vägrar att lämna över makten när de inte blir omvalda.

Demokratin är alltid under hot, även här hos oss, och det är allas vår uppgift att försvara den om vi vill behålla den!

Den 26 januari 2021 var det 100 år sedan det sista och definitiva beslutet togs om allmän och lika rösträtt i Sverige.

Nu, hundra år senare blir det politiska samtalet mer och mer polariserat. Det underblåses av att vi lever i en tid när sociala medier alltmer tar över nyhetsrapportering och sökandet efter snabba och många klick är en av de drivande faktorerna. Det är en problematisk sits eftersom demokratins styrka bygger på samtal, dialog mellan människor, moraliska och drivande politiker och välutbildade medborgare. Den bygger därtill på att alla i varje del av samhället tar sitt individuella ansvar. Från industriarbetaren, lantbrukaren till generaldirektören och ministern. Och på att folk är villiga att engagera sig i det demokratiska arbetet, en oerhört viktig ingrediens.

Jag gör just nu min demokratiska värnplikt, för demokratin, för framtiden på planeten. Jag hoppas att flera av er som läser detta är beredda att göra er demokratiska värnplikt, en stund i era liv. För politik spelar roll! Och politiker är olika, lika olika som du och jag är och så ska det vara. De kommer från olika bakgrund och har olika drivkrafter med sig. Det i sig är en förutsättning för att upprätthålla demokratin.

Vi har val i vårt land vart fjärde år. Däremellan fattas otaliga beslut som påverkar vår vardag, i kommuner, regioner, i riksdag och regering, av politiker.

Samhället är inte någon annans, det är vårt, det är vi, tillsammans. Och - politiken spelar roll!

För min egen del tog det nästan ett helt yrkesliv innan jag valde att vara en del av politiken inifrån.

Det jag lärt mig under dessa år är att ingenting händer av sig självt. All förändring sker för att någon vill det. För att någon driver det och får med sig en majoritet på det. Det är så demokrati fungerar. Det kan ta tid att få folk att anamma det som Du anser vara det allra viktigaste att förändra, kännas som långsamt malande kvarnar när alla utredningar och remisser måste genomföras, men det är en del av det demokratiska arbetet.

Så när du röstar på någon som tycker som du och som du tror kan få igenom sin politik - då tror du på förändring. Även om den förändringen kan ta tid. När du engagerar dig politiskt för det du tror på, det du vill ska hända i samhället, för din framtid eller dina barns framtid, då arbetar du för demokratin.

Det finns inget annat statsskick där så många har en möjlighet att förändra världen! Så låt oss göra det tillsammans, välkomna in i politiken, in i demokratiarbetet för en grönare vackrare värld. Du har en roll att spela där, du också!