Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: De dansar i otakt med strategin mot corona

Ledare 26/10. Ett steg framåt och två tillbaka. Hanteringen av olika samhällsfrågor under coronakrisen kan beskrivas som en nybörjarkurs i dans. Det blir många trampade tår, vissa får skavsår och andra fortsätter klampa på i galoscherna. Mycket blir i otakt. De många turerna i dansen och i coronastrategin kan göra vem som helst yr i huvudet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

STOCKHOLM 20201022 Statsminister Stefan Löfven (tv) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff om regeringens beslut om skärpta regler för att stävja trängsel på nattklubbar men även om att sittande publik på högst 300 personer ska tillåtas på kultur- och sportevenemang. Foto: Amir Nabizadeh / TT kod 12040 Bild: Amir Nabizadeh/TT
STOCKHOLM 20201022 Statsminister Stefan Löfven (tv) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff om regeringens beslut om skärpta regler för att stävja trängsel på nattklubbar men även om att sittande publik på högst 300 personer ska tillåtas på kultur- och sportevenemang. Foto: Amir Nabizadeh / TT kod 12040 Bild: Amir Nabizadeh/TT

Den senaste tiden har beskeden kring corona stått som spön i backen, ofta motstridiga. Det ska sägas att andra länder inte lyckats styra mycket bättre och kanske innebär det förvirring när man rör sig i ett okänt landskap av en pandemi. Att besluta om att stänga ner samhället som flera länder i Europa gjort, öppna upp och sen tvingas stänga ner igen ger inget stabilt intryck. Jämfört med det är Sverige ett under av föredöme. Ändå kan man som utomstående betraktare tolka det som att regeringen och folkhälsomyndigheten inte riktigt vet vad de håller på med.

Den 29 september öppnade regeringen för att kultur- och idrottsevenemang skulle få ta emot 500 åskådare. Tio dagar senare backade man och det blev inga förändringar, till stor besvikelse för de berörda branscherna. I oktober har smittspridningen ökat, främst runtom i Europa men även i Sverige. Regionala undantag kring reglerna presenteras. Och så kom häromdagen beskedet att regeringen tillåter 300 åskådare för kultur- och idrottsevenemang. Med tanke på att dansen nu börjar likna ”snurrebocken” (en sorts supersnabb hambo där det är lätt att tappa balansen) skulle det inte förvåna om det kommit nya besked innan denna text hunnit publiceras.

Tillika lämnar regeringen besked om att de särskilda rekommendationerna för sjuttiplussarna nu tas bort. Det är i och för sig inte en dag för tidigt, men kan uppfattas som ologiskt när smittspridningen nu ökar. Visserligen är det inte i de äldre grupperna som covid19 ökar, men strategin blir inte helt begriplig.

Centerpartiet har under hösten krävt att en särskild pandemilag tas fram, och där verkar socialminister Lena Hallengren hålla med. Däremot vill hon ta tid på sig och tänker att den nya lagen kan träda i kraft till sommaren 2021. Med tanke på alla turerna behövs både en snabbt framtagen tillfällig lagstiftning, men också en som kan beredas med mer eftertanke.

Coronakommissionen har inget lätt arbete att följa de beslut som presenteras. Det verkar saknas överblick och det verkar som om regeringen faller till föga för dem som skriker högst, såvida det är en bransch som är ”viktig” förstås. Kultur och idrott verkar inte höra till den kategorin och det är därför nästan konstigt att regeringen nu gått dem, åtminstone delvis, till mötes. De ryckiga och svårbegripliga besluten måste upphöra, annars är risken stor att medborgarnas tillit till regeringen och institutionerna skadas. Dansen måste börja gå i takt.