Dags för stärkt förtroende

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare HN 12/6. När den nya polisorganisationen, med en samlad polismyndighet i stället för flera lokala, kom på plats den 1 januari i år var ambitionen med en mer lokal närvaro och bättre styrning välkommen. Dock saknades en viktig aspekt, en tillsyn utformad till den nya verksamheten. För den breda allmänheten framstår omorganisationen nog mest som en byråkratisk korrigering och inte som ett närmande till lokalsamhället.

Byråkratiska förändringar tenderar inte att stärka allmänhetens förtroende till polisen, särskilt som det i Halland ser ut att innebära att antalet polisbilar minskar, något ledarsidan uppmärksammade den 3/6.

En stark, fungerande och transparent tillsyn ökar däremot förtroendet och därför är det beklagligt att ett förslag om sådan inte fanns med från början. Under torsdagen presenterades äntligen förslag på hur sådan tillsyn borde utformas. Till skillnad från i dag där tillsynen ligger splittrad på flera aktörer ska den samlas på en enda utomstående myndighet. Nya myndigheter för sakens skull är sällan bra.. I det här fallet är det dock en välkommen ny myndighet, myndighet med ett verkligt och angeläget uppdrag.

ANNONS

I dag görs den viktigaste tillsynen av Justitieombudsmannen. Till JO inkommer mängder med ärenden varje år. Att flytta tillsynen från polisen från JO till en annan myndighet vore därmed också att renodla JO:s verksamhet som ju även omfattar tillsyn över andra myndigheter, och Sveriges 290 kommuner.

Polisen är en garant för frihet och säkerhet, och i majoriteten av fallen en mycket bra sådan. Men som det statliga våldsmonopolet förkroppsligat kommer ansvar. Det innebär att varje medborgare har förväntningar om att polisen gör rätt och i dag är förtroendet för polisen inte så högt som polisen faktiskt förtjänar. Olagliga register, eventuellt övervåld och rent ovärdiga hån av samhällets svaga på sociala medier har naggat förtroendet för polisen som helhet i kanten.

När polisen i Falkenberg 2011 fick kritik av JO för hur man hanterat en ung misstänkt och dennes rätt till att ha försvarare närvarande ledde det inte bara till förändrande rutiner i just Falkenberg utan över hela landet. Tillsynen är därmed viktig inte bara som granskare utan också för att peka ut riktningen för rättsutvecklingen.

Det måste gå att lita på att polisen agerar korrekt, och inte ens genar lite i kurvorna. För ett litet fel gör stor skada på ett bräckligt förtroende.

ANNONS

Det måste gå att lita på att om polisen gör fel, genar i kurvor eller direkt bryter mot regelverk så kommer det att granskas. Granskas på ett kompetent sätt där inga som helst tvivel finns om sakligheten i utredningen.

I dag, när polisen utreder polisen finns dessa tvivel eftersom att kårandan kan antas skymma perspektiven.

Dagens tillsyn är också för tandlös. Det är därför glädjande att den nya myndigheten kommer rustas med rejälare verktygslåda innehållande bland annat uppgiftsskyldighet för polisen och möjlighet att ålägga vite.

Oberoende tillsyn över polisen med tydligt mandat och starka befogenheter är en rättssäkerhetsgarant. Arbetet med att få den nya myndigheten på plats skyndsamt bör stå högt på inrikesministern Anders Ygemans agenda. Att förslaget kommer från en enig utredning med representanter från riksdagens alla partier tyder på att det kommer bli så. Det är verkligen på tiden.

ANNONS