Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Dags för grovjobb, så kavla upp ärmarna

Valvinnare? De goda förhandlarnas stund är kommen. Ett rysligt jämt valresultat bäddar för höstdrama.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 10/9. Ulf Kristersson var snabb att utnämna sig till segerherre - trots dött lopp mellan blocken. Men den feta damen har inte sjungit än. Det borde den "vuxne" i rummet inse. För det som väntar kan bli en utdragen historia. Förutsatt att alla övriga partier menar allvar med sina försäkringar att hålla Sverigedemokraterna på distans så kommer det att krävas ett enormt förhandlingsarbete för att sy ihop fungerande lösningar på alla nivåer.

Förhandlarna från respektive parti står dock, tack vare föraningar, förmodligen mer beredda i år än de var efter valet 2014. Men det kan ändå ta veckor, precis som förra gången, innan varbergare och falkenbergare vet hur resultatet ser ut.

När HN går i tryck är siffrorna på lokal nivå inte färdigräknade. Men om tendenserna från riket står sig kommer Sverigedemokraterna att göra ett oförtjänt bra val även i Halland. Oförtjänt för att partiet inte bara har skakats av återkommande skandaler utan också fallit samman gång på gång internt.

– Vi har ett bra förtroende från väljare och medborgare i Falkenberg, konstaterar Sara-Lena Bjälkö, sturskt när HN besöker valvakan.

Men är en röst på SD verkligen en förtroendegest? Handlar inte en röst på partiet i mångt och mycket snarare om att demonstrera missnöje? Och är missnöjet – och känslan av att vara ignorerad – tillräckligt påtaglig kan det uppenbarligen få folk att blunda för att det alternativ de väljer är fullt av företrädare som inte ens partikamraterna kan hålla i handen när det blåser. Uteslutningarna har ju rullat på fram till valdagen.

Störst tycks missnöjet vara bland LO-väljare och i kommundelarna längst från centrum. Samma typ av röstmönster som visade sig när de allra första rösterna strömmade in - från lilla Hyppeln i Öckerö kommun – visade sig i distrikt som Gällared/Ullared och Karl Gustav/Grimmered i förra valet.

Centerpartiet, som precis som väntat är en av vinnarna i det här valet, har under valrörelsen pratat mycket om vikten av att stoppa den pågående klyvningen av landet. Även i Varberg och Falkenberg har Centerpartiet gång på gång satt kommundelarna öster om E 6 i fokus. Halländska kommuner kan, liksom regionen, förefalla väl sammanhållna. Men konflikten stad och inland bubblar under ytan. Den måste hanteras. Det visade inte minst mandatperiodens infekterade strid om byskolorna.

– Det var sämre än jag tänkt mig, men jag hoppas att det lyfter under kvällen när storstadsregionerna räknas, sade MP:s Markus Jöngren i Falkenberg apropå vallokalsundersökningen.

I Varberg ser det dock ännu bistrare ut. Partiet tycks löpa risk att åka ur fullmäktige (men än är inte alla röster räknade).

Att lyftet uteblev för Miljöpartiet, men kom med besked för Kristdemokraterna, blev en överraskning i slutspurten för de flesta. Att den extrema sommaren skulle bli en väckarklocka och ett lyft för landets båda gröna partier var det många som trodde. Men istället för att en ödesfråga för mänskligheten skulle göra rejält avtryck, blev det en tuff debattstil från en smart retoriker som gav resultat.

Att Stefan Löfvens återhållna, lite surmulna, debattstil inte gått hem är dock inte förvånande. Partiet gör ett historisk dåligt val.

Det är alltså läge för en haverikommission. Det gäller för övrigt även för Moderaterna som gått vilse och tappar rejält, trots partiledarbyte.