Olivia Gray Karlsson: Dags att sluta överreglera restaurangbranschen

Paternalistiska regler riskerar att förvärra krisen för krögarna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

I en tid då många får mindre i plånboken står restaurangbesök inte särskilt högt upp på de flestas prioriteringslista. Detta är givetvis naturligt, men följden av detta blir att dessa företag riskerar att stängas ner. Restauranger, barer och caféer är avgörande för den lokala ekonomin och för trevnaden och livet i en kommun. Politiker på både nationell och lokal nivå måste därför sluta sätta käppar i hjulet för dessa företag och istället lätta på reglerna. Då kan fler överleva denna ekonomiska kris och fortsatt bidra med mervärden till kommuner och dess invånare

En fungerande arbetsmarknad och välmående företag behövs för att vi ska kunna ta oss ut ur den svåra situation vi nu befinner oss i - med en inflation på över nio procent och en arbetslöshet som ökar. Restaurangbranschen är en avgörande del i detta. I synnerhet för unga, de som står långt ifrån arbetsmarknaden och de som inte är högkvalificerade erbjuder restauranger goda möjligheter att få ett första jobb och därmed en fot in på arbetsmarknaden. Branschen är viktig för Hallands utveckling – i synnerhet under sommarmånaderna i och med den ökade turismen. Dessa företags överlevnad ligger därför i allas intresse.

ANNONS

Krisen slår nu hårt mot krögare, som precis kommit på fötterna igen efter pandemiåren. Det bör givetvis inte vara politikens ansvar att genom konstgjord andning och bidrag se till att restauranger, barer och caféer överlever. Däremot är det politikernas ansvar att inte förvärra branschens situation genom onödig byråkrati och paternalism. Listan på onödiga och paternalistiska regler som berör restaurangbranschen kan göras lång. Så sent som i januari i år behövde näringsidkare söka danstillstånd. Därtill finns fortsatt regleringar på allt från öppettider och alkoholservering till staket och uteserveringar. Dessa regler slår alltid hårt mot restaurangbranschen, men det slår extra hårt i ekonomiskt tuffa tider där deras marginaler blir allt mindre.

Förutom de detaljstyrande reglerna finns även strukturella regler som slår hårt mot branschen. Beslutet att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga ska avskaffas från den 1 april är särskilt oroande. Även regeringens beslut att försvåra arbetskraftsinvandringen slår hårt mot branschen och försvårar rekryteringen av exempelvis kockar. Reglerna drabbar små och medelstora företag och lär, i kombination med den ekonomiska situation som nu råder, kraftigt försämra pressade måltidsföretags överlevnadschanser.

Den stora mängden illiberala regleringar minskar både besökares och näringsidkares frihet och hindrar samtidigt kreativitet och utveckling. I och med detta minskar självklart även företagens möjlighet till lönsamhet. Politiker riskerar därmed att nu att sätta spiken i kistan för företagen i restaurangbranschen. Ett misstag som både kommer riskera ekonomin, arbetstillfällen och trevnaden i kommunerna. Det är därför hög tid för politiker att minska regelbördan och detaljstyrningen av branschen och istället släppa kreativiteten fri!

ANNONS

ANNONS