Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helena Storckenfeldt: Dags att förena makten med att ta ansvar

Socialdemokraterna byter snart partiledare och Magdalena Andersson är föreslagen av valberedningen. Hon är en kunnig politiker som utan tvekan kommer vara en värdig motståndare till Ulf Kristersson i debatter.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Som politiska motståndare ligger det i vår natur att inte hålla med varandra. Men i slutändan drivs vi ändå av samma sak – att bygga ett bättre Sverige. Vi har olika idéer om hur vi tar oss dit, men målet är detsamma. Jag hoppas givetvis på regeringsskifte nästa år. Moderaterna har prövat och omprövat många förslag och står redo att få ordning på Sverige. Skulle det dock inte bli verklighet har jag ett medskick till Magdalena Andersson som jag skulle vilja framföra. Om hon mot förmodan skulle få för sig att läsa min krönika.

Socialdemokraterna är ett parti som länge värdesatt makten över allt annat. Alla riksdagspartier har regeringskansliet, och därmed makten, i siktet eftersom alla vill genomföra sin politik. Men S maktlystenhet är någonting utöver det vanliga. Det är svårt att inte bli irriterad när regeringen som styrt landet i sju år fortfarande, utan undantag, skyller ifrån sig när problem uppdagas.

Regeringens budget är inte en budget som får ordning på Sverige. Det är mer av samma politik, som lett till rekord i dödsskjutningar och en rekordhög långtidsarbetslöshet. I sju års tid har vi fått höra Stefan Löfven basunera ut att gängen ska knäckas och att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Resultatet blev raka motsatsen. Men att erkänna att politiken är fel ligger inte i Socialdemokraternas DNA. Istället skyller man ogenerat på tidigare regeringar och sitter kvar vid makten.

Även under pandemin lyckades regeringen lämpa över ansvaret på Anders Tegnell. En oberoende tjänsteman som egentligen inte bär något beslutsfattande ansvar alls. Svenska folkets förtroende för Tegnell prövas inte vad fjärde år. Regeringen, däremot, står inför en tuff prövning. Det var oerhört skickligt gjort, måste jag erkänna. Medan andra regeringar och ministrar avgick och utlyste nyval runt om i världen satt de rödgröna i Sverige tryggt bakom Tegnells rock.

I tisdags inträffade en explosion och i torsdags skedde flera stora polisinsatser i centrala Göteborg. Insatsstyrkan och bombskyddet larmades till en vårdcentral i Olivedal som mottagit ett bombhot samtidigt som en husrannsakan genomfördes vid en adress i Annedal. Skjutningar, bombhot och sprängningar har blivit vardag i nyhetsflödet. Det vi ser är resultaten av en blind politik som skyller ifrån sig och en naivitet inför verkligheten.

Det är dags att förena makt med ansvar. Vi behöver en politik som vågar erkänna fel, som omprövar gamla sanningar och som ser verkligheten för det den är. Jag hoppas på regeringsskifte, såklart. Det vore det absolut bästa för att få ordning på Sverige. Men skulle det inte bli verklighet är mitt medskick till Magdalena Andersson följande: Våga erkänn fel, ompröva gamla sanningar och se verkligheten för det den är. Vill man ha makten måste man också vara beredd att bära ansvaret.