Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Dåliga förutsättningar för äldrevården

Ledare 5/2. För låg kunskapsnivå hos både chefer och anställda. Den svidande kritiken riktar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, till Varbergs kommun efter en granskning av två äldreboenden. Kommunen får kritik för bristande journalföring.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Anna-Lena Sellergren, socialchef. Bild: Staffan Gustafsson
Anna-Lena Sellergren, socialchef. Bild: Staffan Gustafsson

Ivo påpekar att flera av cheferna är socionomer och därför inte har kunskap om rutiner för basal hygien. Sjuksköterskorna har byggt sitt arbete på omsorgspersonalens uppgifter och inte bildat sig en egen uppfattning.

Socialchef Anna-Lena Sellergren säger att en förklaring är att pandemin gett problem med hög sjukfrånvaro bland personalen. Hon vill gärna ta lärdom och utveckla verksamheten vidare. Självklart är det viktigt att inte bara leta fel och syndabockar, men för omsorgstagarnas skull är det verkligen angeläget att socialförvaltningen tar kritiken på allvar.

Systemfel är inbyggda i äldreomsorgen i hela landet. Det är två huvudmän, regionen och kommunen, som måste hitta rätt rutiner sinsemellan. En stor del av personalen är lågutbildad med låga löner och många ställen har en hög genomströmning av personal. Timanställda får arbeta på flera olika ställen och kan därmed bidra till smittspridning.

Det krävs ett övergripande arbete i hela landet för att äldreomsorgen ska leva upp till namnet. Regering och riksdag måste ge rätt förutsättningar, myndigheter som Socialstyrelsen måste se över sina riktlinjer, region och kommun måste samarbeta på ett bra sätt.

Kommunerna måste särskilt se över möjligheterna att minska antalet timanställda, vilket krävs uppfinningsrikedom och nytänkande för att klara av. Att cheferna inom omsorgen ska begripa den verksamhet de är satta att leda borde förstås vara en självklarhet. Att ordna några veckors introduktionskurs för de som inte är vårdutbildade är inte så svårt.