Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Katarina Erlingson: Coronaträngsel på stranden i sommar?

Ledare 14/5. Många längtar i denna iskalla maj till en varm och skön julidag. Med ljumma vindar i håret, flanerandes på Skrea strand eller ätandes glass på Getterön. Coronaviruset gör emellertid att det inte känns lika tryggt som andra somrar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Sommarvärme i majFolk på strandenSkrea strand Bild: Ola Folkesson

Många som har varit på en fullpackad strand vet hur svårt det är att hålla distansen. De två meter som krävs i år känns närmast omöjligt om inte någon, det vill säga kommunerna, styr upp det hela.

Ett förslag kan vara att införa vakter som säger till folk att hålla avstånden. Men att låta sommarjobbare säga till vuxna människor känns som en svår arbetsuppgift. Man kan sätta upp skyltar med information om regler. Det går förstås att försvåra möjligheterna att hitta parkering, men det riskerar att bli trafikkaos. Eller ska man lita på att folk håller sig till Folkhälsomyndighetens riktlinjer? Det har varit en del problem med trängsel på uteserveringar och varuhus, hur ska det då gå på en badstrand en het sommardag?

Om de halländska kommunerna inte redan börjat planera för en coronasommar är det i så fall hög tid. I Skåne är länsstyrelsen samordnare och så är det sannolikt även i Halland. Flera skånska badkommuner är bekymrade över vad de kan och bör göra.

Allemansrätten gör att man inte kan stänga av stränder hur som helst. Samtidigt är det ett exceptionellt år i år, coronaviruset skapar verkligen en force majeure-situation som borde hålla för lite tuffare regler.

I länderna runt Medelhavet hyr man strandsängar med tillhörande parasoll och får därmed en ”inbyggd” distansering. Sådana områden borde kunna avsättas åtminstone för riskgrupper, som kanske är beredda att betala både för bekvämligheten och för tryggheten. Med kreativitet och vilja kan man hitta fiffiga lösningar och dessutom sommarjobb för unga, inte att förglömma.