Coronastrategin är varken svart eller vit

Varje dag sedan flera månader presenterar Folkhälsomyndigheten siffror över antalet döda i corona och varje dag berättar nyheterna i SVT och TV4 om siffran. Jag har hela tiden frågat mig vad det ska tjäna till. Vad säger siffran egentligen? Går den att lita på? Varför är det viktigt att veta dödstalet i corona dag för dag?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Jämförelser görs med andra länder, men det är sannerligen inte lätt att jämföra statistik som görs i stunden. Är den kvalitetsgranskad? Säger siffrorna samma sak eller mäter man olika i olika länder? Frågorna hopar sig.

Samtidigt är många så tvärsäkra. En del var tvärsäkra redan från början, medan andra har blivit tvärsäkra efter att Sverige fått ”dåligt rykte” runtom i världen. Jag har inte uppfattat att Folkhälsomyndigheten varit tvärsäker någon gång, även om de alltid har svar på alla frågor som journalister ställer. Anders Tegnell har envetet hävdat ”det vi vet just nu” eller vid den tidpunkten beslutet togs. Det finns så många opinionsbildare som vill vara tvärsäkra, men hur är det möjligt med en helt ny sjukdom som inte uppför sig som förväntat. I takt med kritiken från andra länder, som också är tämligen obegriplig, har många osäkra börjat vackla kring om Sveriges strategi egentligen är så bra.

ANNONS

Jag vet inte mer än andra tyckare, men det verkar rimligt att vänta med att vara tvärsäker tills vi har ett facit, vilket kan dröja. Det finns ingen i hela världen som helt säkert i detta läge kan påstå att det ena landet gjort rätt i sin hantering av corona och att ett annat land gjort fel. Hur det ens kan debatteras är kanske ett tecken på en ovanligt konstig tidsanda?

Men de höga dödstalen i Sverige då? De måste väl visa på att vi gjort mycket fel? Utslaget per capita har Sverige ett av de högsta dödstalen i världen. Varje människas död i covid-19 är självklart förfärlig, men statistiken måste analyseras utan känslor. På vissa äldreboenden är dödstalen högre i år än tidigare år och det måste självklart utredas om det kunnat förhindras. Samtidigt har andra äldreboenden med coronasmitta ungefär lika många dödsfall under våren som under alla andra vårar. På äldreboenden lever många sköra människor med flera olika sjukdomar. Vi får inte glömma att en vanlig influensa eller lunginflammation är orsaken till dödsfall varje år.

Det är inte konstigt att man mer eller mindre får panik i hela världen när det sprids ett okänt virus som det inte finns någon behandling emot. Människor söker efter det tvärsäkra i en osäker värld, det är ingen tröst med myndigheter och politiker som verkar osäkra. Det är kanske därför de tvärsäkra nedstängningarna i flera länder hyllas av dem som är rädda. Det verkar handlingskraftigt och tryggt. Svenska myndigheter och politiker ger uttryck för ödmjukhet, att man inte vet hur viruset uppför sig och att det inte går att veta på förhand vilken strategi som är bäst. Jag tycker det är en sympatisk inställning, men det verkar reta andra, både svenskar och andra länder. Det finns få saker som är svart eller vitt, antingen ja eller nej, och definitivt inte i fallet med corona. Den som lever får se är ett gammalt talesätt som fler borde ta till sig i dessa dagar.

ANNONS

ANNONS