Coronakrisen slår värst mot de redan utsatta

Det finns stora behov av skyddsnät och barnrättsperspektiv.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Vi lever i en märklig tid. Världen har drabbats av Corona-pandemi och överallt kan man läsa om detta virus som vänder upp och ned på allt, för alla åldrar och alla samhällsklasser, i alla världsdelar och i alla länder. Jag tror att vi från och med år 2020 kommer att dela in historien i ett före och ett efter Corona. Inget är sig likt och kommer sannolikt inte heller bli det för en väldigt lång tid framöver, om än någonsin.

Mycket är akut på riktigt, men situationen för de människor som redan före Coronautbrottet tillhörde vårt samhälles mest utsatta sticker ut. De som lever i hemlöshet, de med psykisk ohälsa utan kontakter med psykiatrin, de som lever i ensamhet och isolering, de ekonomiskt svaga barnfamiljerna och ”fattigpensionärerna”.

ANNONS

Utsattheten hos den som redan befinner sig i förlamande ensamhet, totalt utanförskap eller hemlöshet blir uppenbar. Minskad smittspridning bygger på att man ska hålla sig hemma vid lindriga symptom och att egenvård ska ske i hemmet. Om man då inte har ett hem eller hemmet är ett fängelse? Många fler riskerar nu halka ur den trygga vardagen när världen tvärstannat.

Erfarenheten från tidigare ekonomiska kriser visar att människor som sedan tidigare lever i utsatthet tenderar att hamna i en än mer utsatt situation. Kortsiktigt utifrån krisen och långsiktigt utifrån att trycket på det offentliga ökar. Ökad arbetslöshet minskar samtidigt möjligheten att åstadkomma en förändring för den enskilde. Här finns dom i hemlöshet, med beroendeproblematik och psykisk ohälsa som klassiska grupper. Men nu ser vi att det är många andra som blir arbetslösa i branscher som tvärstannat, småföretagare som står utan inkomst, timanställda som får gå, unga personer utan A-kassa osv. Vi riskerar att snabbt få många nya ”fattiga”. Hemlösheten är ett resultat av fattigdom och vi vet hur snabbt det går att förlora sin bostad. Vid tanken att den som lever i hemlöshet är en riskgrupp – både för sin egen hälsa och utifrån smittspridningsrisken – borde tak över huvudet för alla tas på allvar.

ANNONS

Den ökade utsattheten i familjer som redan är trasiga, riskerar framöver att bli än större. Vi vet att våld i hemmet ökar i orostider och även missbruk som leder till tragedier.

Vi ser att den psykiska ohälsan kan komma att öka utifrån oro för framtiden och sin situation. Barn och unga utan ett fungerande skyddsnät i sina familjer är kanske den grupp som riskerar störst utsatthet framöver. Här finns stora behov av bra skyddsnät och att hålla barnrättsperspektivet synligt.

Mycket är hot dessa dagar, MEN det finns mycket gott som görs som vi kan bära med oss. Vi lever nu mitt i krisen men det kommer ett efter. Förutom en rad nya politiska insikter och satsningar, kan vi ta med oss medmänsklighet, sättet att stödja varandra - inte minst de äldre, se ensamheten som finns mitt ibland oss och bevara den fantastiska kreativiteten vi nu ser. Gemensamt kan vi bli ett starkare Sverige efter än före.

Var rädd om dig och dina nära, och tvätta händerna.

ANNONS