Foto: Elin Ersson / Facebook / The Guardian
Foto: Elin Ersson / Facebook / The Guardian

Civil olydnad är viktigt men - måste få konsekvenser

Får man ta lagen i egna händer? Ja och nej.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 27/7. I måndags köpte Elin Ersson en flygbiljett från Göteborg Landvetter till Istanbul, Turkiet. Hon hade med hjälp av några andra aktivister i nätverket Sittstrejken Göteborg samlat ihop pengarna till biljetten, när de hade fått veta att en afghansk man skulle bli deporterad till Afghanistan på samma flyg. När det var dags för planet att lyfta ställde Elin sig upp och deklarerade för kabinpersonalen att hon inte tänkte sätta sig förens mannen hade lämnat planet och deportationen avbrutits. Såväl personal som medpassagerare försökte förmå henne att låta planet lyfta, men Elin stod fast. ”Afghanistan är inte säkert, han kommer bli dödad! Jag bryter inte mot någon lag" svarade hon på deras protester. Tillslut beordrade piloten såväl Elin som den afghanska mannen med ackompanjerad personal att lämna planet. Händelsen filmades och lades ut på Facebook, och Elin Ersson är nu en internationell sensation.

ANNONS

Elins aktion har såväl lovsjungits som kritiserats. De som backar henne menar att deportationerna till Afghanistan bryter mot de mänskliga rättigheterna, och att Sveriges myndigheter felaktigt bedömt Afghanistan som ett säkert land. Kritikerna menar att man måste respektera demokratiskt fattade beslut och ha förtroende för de bedömningar som Migrationsdomstolen gjort i de enskilda fallen. Om inte fallerar rättssamhället, då enskilda medborgare tar lagen i egna händer.

Båda sidorna har rätt, båda sidorna har fel.

Civil olydnad är och har genom historien varit ett viktigt verktyg för samhällsförändring och mot maktmissbruk. Rosa Parks satte sig längst fram i bussen i 50-talets USA, syskonen Scholl delade i hemlighet ut flygblad manandes till motstånd mot nazismen i 40-talets Tyskland och Nelson Mandelas uppviglade svartas bojkott och protester mot landets apartheidsystem i 60-talets Sydafrika. Att mena att civil olydnad är fel då det undergräver demokratins stabilitet är att ta för givet att vår demokrati är fulländad. Det är en än mer skadlig tanke för demokratin än aktioner av civil olydnad.

Kritikerna har dock all rätt i att utsikterna inte är ljusa för ett samhälle där det råder anarki och där lagen, myndigheters och domstolars beslut inte respekteras. Lagarna finns för att samhället ska gå runt och fungera, och allt hänger ihop. Enligt regeringen kommer 80 000 utvisningar behöva verkställas inom de kommande fyra åren. Rättsstaten och rättssäkerheten skulle urholkas om alla likt Elin köpte flygbiljetter och ställde sig upp på vart och vartannat plan.

ANNONS

För att skydda rättssamhället måste därför den individ som bryter mot lagen lagföras. Enligt luftfartslagen är det olagligt att vägra åtlyda kaptens order ombord, ett brott som kan ge böter eller upp mot 6 månaders fängelse. Elin Ersson borde följdriktigt polisanmälas och åtalas. Det går inte att ha inställningen att en viss typ av civil olydnad är okej medans en annan inte är det. Här måste man både ha förståelse för sakens samhälleliga funktion, men samtidigt vara konsekvent. Om handlingen för den sakens skull är fel eller inte beror, som så mycket annat, på vem man frågar.

ANNONS