Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20181210. Centerpartiet avvisar samarbete med Stefan Löfven och Socialdemokraterna, säger partiledare Annie Lööf. Bild: Claudio Bresciani/TT
STOCKHOLM 20181210. Centerpartiet avvisar samarbete med Stefan Löfven och Socialdemokraterna, säger partiledare Annie Lööf. Bild: Claudio Bresciani/TT

Dana Pourkomeylian: Centerpartiet är ingens knähund

Centerpartiet ska inte behöva dödförklara sin egen politik och princip för att den ena eller anda ska kunna krönas till riksdagens konung.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 11/12 Centerpartiet har under hela hösten gjort precis det de lovat under valet att de skulle, såväl gentemot Sverige som sina väljare – att avsätta Stefan Löfven, endast regera med Alliansen och inte ge något inflytande till ytterkantens extremister. Att dessa löften gjorde regeringsalternativen knapra med givet valresultatet är något utanför Centers kontroll, men de är onekligen det enda parti som vänt ut och in på sig själva för att hålla dessa löften. Till och med till den grad att de var villiga att sätta sig i förhandlingar med Stefan Löfven som statsminister. Att som liberalt högerparti överväga att släppa fram en socialdemokratisk statsminister villkorat att han också driver igenom liberala reformer bör kallas kompromissvilja och ansvarstagande om något.

Centerpartiet är dock ingens knähund, vilket Socialdemokraterna nu fått erfara. Istället för att inse den historiska möjlighet till vad som varit Stefan Löfvens ambition sedan dagen han tillträdde, att bryta blockpolitiken, har de gjort bort sig totalt. Socialdemokraternas utgångspunkt i förhandlingarna har varit att få driva socialdemokratisk politik, uppfylla alla Vänsterpartiets sakpolitiska krav för att ha deras fortsatta stöd och slänga några ben till Centern. Centerpartiets liberala reformer har S i förhandlingarna antingen förklätt i fina, vaga, formuleringar, skjutit på framtiden eller begravt i statliga utredningar. Det duger givetvis inte.

För att kunna mötas på mitten i blocköverskridande samarbeten måste man kill your darlings. För Centerpartiet hade det varit Alliansen. För Socialdemokraterna skulle det varit Vänsterpartiet. Centern var villiga att göra sin del, S vägrade. De som nu öser glåpord över Centerns beslut att inte acceptera Socialdemokraternas beroende av Vänsterpartiet tillhör säkerligen också samma skara som jublade sig hesa när C sa nej till Kristersson på grund utav passivt SD beroende.

Under höstens blocköverskridande samtal är Centerpartiet som har tänjt sina gränser allra längst. Att såväl Socialdemokraterna som Moderaterna som största partier med aspiration på statsministerposten vägrat flytta sina positioner och helt lagt över det ansvaret på Centerpartiet är såväl ovärdigt som oansvarigt. Centerpartiet ska inte behöva dödförklara sin egen politik och princip för att den ena eller anda ska kunna krönas till riksdagens konung. Man blir vald till makten, man kan inte tvinga den till sig. Det är en läxa som såväl Socialdemokraterna som Moderaterna behöver ha lärt sig till regeringsbildningens kommande steg.