Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 2021-02-05
 Annie Lööf  (C) talar på Centerns kommundagar på fredagen.
Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090 Bild: Foto: Claudio Bresciani/ TT
STOCKHOLM 2021-02-05 Annie Lööf (C) talar på Centerns kommundagar på fredagen. Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090 Bild: Foto: Claudio Bresciani/ TT

Katarina Erlingson: C satsar på en grön omstart för klimatet

Ledare 6/2. Formerna kring Annie Lööfs invigningstal på Centerpartiets kommundagar blev så annorlunda det kunde bli jämfört med andra kommundagar. I stället för att träda fram på en stor scen, lyft av varma applåder från glada partikollegor, stod partiledaren i en studio och talade inför 800 deltagare som alla satt hemma i sin egen soffa. Den varma stämning som brukar lyfta alla närvarande kunde knappast förväntas, men Annie Lööf lyckades ändå hålla en innerlig ton under de delar av talet där hon pratade direkt till sina partivänner.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Centerledaren uppehöll sig kring tre områden, där en grön omstart lyftes fram för att möta klimatkrisen. Det är positiva, teknikinriktade och samarbetsfokuserade områden. Det kändes som en utmaning till den nye miljö- och klimatministern Per Bolund (MP) som tillträdde någon timme innan Annie Lööfs tal. Centerpartiet och Miljöpartiet brinner båda för klimatåtgärder, men har helt olika infallsvinkel där Centerpartiet ofta kommer med konstruktiva och teknikvänliga förslag, medan MP har en tendens att köra med piska i stället för morot.

Annie Lööf presenterade fem förslag för den gröna omstarten. Sverige behöver sätta ett nytt nationellt mål för minusutsläppen så att vi når netto-nollutsläpp till år 2045 och Annie Lööf ser vår tillgång till biobränslen som en stor möjlighet. Hon vill också göra koldioxidlagring möjlig i Sverige. Samarbete var något Annie Lööf lyfte fram, och där inte minst EU är en viktig spelare. Företagen inom EU borde få en bonus för att skynda på arbetet med att ta bort skadliga utsläpp och skapa så kallade minusutsläpp.

Den fjärde punkten som C-ledaren tog upp gladde säkert kommun- och regionpolitikerna från södra Sverige lite extra, inte minst i dessa vintertider med låga temperaturer. Lööf sa att hon ville se en utökad elproduktion utan kapacitetsproblem. Svenska Kraftnät måste säkerställa säkerheten i leveranserna av el. Den femte punkten hänger samman med kapacitetsproblemen, att lagra el från sol och vind. Här vill Centerpartiet satsa på vätgas som kan användas till just lagring och att transportera energi. Det är välkommet och är sannolikt en enklare väg för ellagring än genom batterier som kräver mineralbrytning, en brytning som i Sverige tar tiotals år innan den kan få tillstånd och som skapar sår, om än möjliga att återställa, i landskapet.

Annie Lööf gav också kängor till regeringen och dess hantering av coronakrisen. Hon sa att regeringen fortfarande efter ett år ligger steget efter, väntar och ser innan man agerar och uppmanade regeringen att öka tempot och stötta regionerna. Avslutningen ägnades åt att tydliggöra partiets position gentemot Sverigedemokraterna, men det finns väl knappast någon som tvivlar på att C kommer att fortsätta hålla gränsen mot SD.