Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Bruna störningar på årets rödaste dag

Varbergspolitikern Adnan Dibranis varningar för högerextremism förstärktes av nazisternas marscher – och gjorde det svårare för sura gammelsossar att gnälla.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 2/5. De har kidnappat första maj! En förtvivlad LO-företrädare i Dalarna fällde orden långt före avmarschen. Att skapa den känslan har förstås varit en av avsikterna från den bruna sidan. Att störa och förstöra, genom att stjäla uppmärksamhet och att ställa till bråk, står på nazisternas agenda.

LO-företrädare hade på sina håll krängt på sig orange västar. De ville egentligen helst bara ta debatten mot den nya regeringssamverkan och dess planer för arbetsrätten. För i ärlighetens namn ser de ”kidnappare” i fler riktningar. Känslan av att C och L har kunnat ta sig in på LO:s inflytanderevir har skapat dålig stämning i röda led. I Vänsterpartiet i Varberg pöste ilskan över åsidosättande över. I Brunnsparken hördes hätska påhopp på ”borgarutsugarna”.

– Det är klart att det skaver att hålla hand och sjunga internationalen tillsammans samtidigt som många delar av arbetarrörelsen fått hårda slag mot sig, sade Enna Gerin som sitter i styrelsen för Reformisterna, en rörelser som samlar kritiska socialdemokrater.

Då känns det säkert extra bittert att de för dagen allra ilskaste gammelsossarna att så tydligt tvingas konfronteras med huvudanledningen till att Sverige styrs som det görs. NMR-marscherna visar de med all önskvärd tydlighet.

Riksdagsledamot Adnan Dibrani (S) underströk i sina tal i Falkenberg och Varberg hur viktigt det är att stå på rätt sida av historien.

– Det hade varit oacceptabelt att släppa fram en regering beroende av partier som gör skillnad på folk och folk, som gör skillnad på mina två döttrar som är födda här i Varberg – och min kompis Pontus två döttrar som är födda på samma sjukhus.

SD är förvisso bara ”nyssnazister” – till skillnad från dem som marscherat I Kungälv och Ludvika. Men de är en del av en nygammal rörelse, där organisationer som NMR må locka de vidrigaste lössen, men där de gemensamma beröringspunkterna är obehagligt många. SD har gång efter annan tvingats städa ut medlemmar som avslöjats med fingrarna i burken med riktigt brunt sylt.

Att sjunga ”Internationalen” borde, för alla sångare, även fungera som en påminnelse om en internationell utveckling som känns allt annat än trygg.

– EU hotas i dag av både inre krafter, medlemsländer som Orbans Ungern, och yttre , som ett Ryssland som stöder högerextrema partier. De som vill se till att EU förintas inifrån. Därför är det viktigt att vi går ut och röstar. Vi måste välja vilket Europa vi vill ha, sade Adnan Dibrani, som kandiderar till Europaparlamentet.

Om den senare punkten är dock inte ens socialdemokraterna själva överens. S på europeisk nivå vill gå ännu lite längre än Socialdemokraterna i Sverige vad gäller utformningen av den sociala pelaren – som rör frågor om allt från arbetsvillkor till välfärdsfrågor. Och hur ser Adnan Dibrani på idén om att ge EU beskattningsrätt – vilket S föreslagit på europanivå? Är en röst på Adnan Dibrani också en röst för skattehöjningar som klubbas i Bryssel?

I Internationalen (en slagdänga som fler socialdemokrater i Varberg kanske kan orden till än som var fallet med Arbetets söner) finns några varningens ord om skatter som folket digna ner under.

Att ge sådan makt till EU är en synnerligen dålig idé!

EU behövs till mycket. Det är många problem som bara kan lösas genom samarbete. Och viljan att ta kampen mot högerextremisterna förenar många partier i det kommande valet. Men i synen på hur mycket EU skall få styra och ställa finns tydliga skiljelinjer. Minns det på valdagen.