Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Brottslingar som stjäl från oss alla

Varför skulle någon som redan aktivt försöker gå under radarn öppna för att låta sig räknas in

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 14/10. Regeringen väntas inom kort lägga fram ett förslag för att försvåra momsbedrägerier. Med hjälp av många snabba och svåröverblickade affärer kräver brottslingarna ut moms som aldrig betalats in från första början – och stjäl alltså pengar rakt ur statskassan. Bedrägerier av det slaget beräknas av Skatteverket kosta Sverige upp till tre miljarder varje år.

Det är dock inte bara momsreglerna som låter kriminella lyfta stora summor ur den offentliga kassan. Assistansbedrägerier, fusket med a-kassa och försörjningsstöd är också allt för förekommande. Även välfärden har blivit som en bankomat för de kriminella, och enligt en lägesbild från flera myndigheter 2019 är välfärdsfusket både omfattande och allvarligt. Ofta utnyttjas oriktigheter i folkbokföringen – vilket tidskriften Liberal Debatt rapporterade om i aktuellt reportage om skuggsamhället – och med hjälp av en falsk identitet blir det möjligt att plocka ut arbetslöshetsersättning samtidigt som man jobbar.

Reglerna i Sverige utgår i mångt och mycket efter att de flesta vill göra rätt för sig, vilket kan utnyttjas av kriminella. Kontrollerna för att se till att utbetalningarna som sker är riktiga är ofta bristande eller obefintliga. Brottslingarna – som uppvisar goda kunskaper om vår offentliga förvaltning och dess regler – hittar lösa maskor i den offentliga väven, vilka utnyttjas för att skapa hål ur vilka offentliga medel läcker ut.

Nu behöver hålen täppas till, men de flesta åtgärder kommer med en del svårigheter. Försök att komma åt de 3 miljarderna som Försäkringskassan uppskattar att fusket kostar har lett till larmen om nedskärningar i LSS – där många av de drabbade är de som kanske behöver assistansen som mest.

Regeringens lagförslag mot momsbedrägerier har redan fått kritik från Ekobrottsmyndigheten, som pekar på att den inte inkluderar telekomtjänster och därför riskerar att inte rå på den brottsligheten.

Användandet av falska identiteter måste också få ett stopp, och har fått flera partier att peka på behovet av en ny folkräkning. Men hur ska en sådan fungera? Dörrknackning verkar vara det vanliga svaret – men varför skulle någon som redan aktivt försöker gå under radarn öppna för att låta sig räknas in?

Ofta sägs att “varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”. Det skrupellösa utnyttjandet av vår gemensamma välfärd, och momsstölder rakt ur skattekassan, gör det mer bokstavligt sant än förr. Men nu måste stölderna stoppas. Myndigheternas kontroller måste öka, och informationsflödena mellan myndigheter måste öka. Vi har inte råd att låta välfärdsrånet fortsätta