Bra för barnen med moderniserad familjelag

Ledare 12/12. Att inte göra skillnad på familj och familj borde vara en självklarhet 2020. Men den lagstiftning vi har är föråldrad och det är därför hög tid att regeringen nu tillsätter en utredning för att modernisera föräldrabalken. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) var nöjd när hon presenterade uppdraget i veckan.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
Bild: Matthias Schrader

Föräldrabalken började gälla 1950 och utgick då efter den tidens förhållanden. Den traditionella kärnfamiljen var stark och lagen är därför skriven med kärnfamiljen som utgångspunkt. Som alla lagar tillkommer kompletteringar då och då, till exempel har samkönade par kunnat adoptera sen 2003. Men nu vill regeringen alltså se över helheten och anpassa lagen till de förhållanden som gäller i dag.

Utredningen får bland annat i uppdrag att se över hur barn kan behålla sin relation, även efter en separation eller dödsfall, med en vuxen som varit bonusförälder. I vissa så kallade stjärnfamiljer kan det finnas fyra föräldrar, två mammor och två pappor till exempel. Det är högst rimligt att samvaron i familjen regleras så att barnens rättigheter tas tillvara om familjeförhållandena ändras.

ANNONS

Däremot nekar jämställdhetsministern till att utredaren ska se över antalet juridiska vårdnadshavare. Det låter egendomligt, det ligger alldeles för nära uppdraget kring fortsatta relationer för att inte ses över.

Centerpartiet var inne på en modernisering av lagstiftningen i samband med den beryktade diskussionen kring det nya partiprogrammet 2012. Men det stöp på att någon oförsiktigt använde termen ”månggifte” och därmed blev förslaget utdömt och idiotförklarat. Grunden i förslaget var att lagstiftningen behövde anpassas till verkligheten och att nya familjekonstellationer behövde nya juridiska lösningar. Därför vore det olyckligt om juridiken förbises när lagen nu äntligen ska ses över. Utredaren är emellertid Dina Gutrad, rådman vid Helsingborgs tingsrätt, och förhoppningsvis inkluderas därför det juridiska perspektivet på något sätt.

Ett av utredarens uppdrag är att modernisera språket i lagen eftersom det tydligen ofta står ”mor och far” utan att det har någon relevans. Det är förstås lätt att byta ut till det neutrala ”förälder”. Språk spelar roll och många lever fortfarande kvar i föreställningen att alla familjer består av mamma-pappa-barn.

I många stjärnfamiljer finns det flera vuxna som delar på familjeansvaret. Det kan också finnas ensamstående personer som har en eller flera vänner som extraförälder. Det viktiga är att barnens rättigheter och intressen tas tillvara i den nya lagstiftningen. Om något händer en förälder måste det finnas ett skyddsnät av andra vuxna och det får inte försvåras av en omodern lagstiftning. Vi får dock leva med den gamla till 2022.

ANNONS
ANNONS