Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Billig mat kan bli alltför dyrköpt i längden

Det lär bli en besvärlig höst och vinter för många. Inte minst matkassarna blir dyrare. Som en varbergare säger till HN:s reporter: "Nu tar matkontot slut innan månaden är över." Och äta måste vi ju alla göra. Hur kan vi handla och laga så att det finns pengar kvar till annat?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Men är maten egentligen så dyr? Hanna Hellquist funderar i en krönika i DN över det. I dag använder vi 14 procent av inkomsten på mat, på 50-talet var det 30 procent. Vi äter skräpmat och handlar färdiglagad mat som bara ska värmas, vi slänger en förfärlig massa mat som vi köpt men som inte går åt eller hinner bli för gammal. Och vi gnäller när Ikea tänkte höja priset på korven från löjligt låga 5 kr till nästan lika löjligt låga 7 kr. Hanna Hellquist undrar om någon har räknat fel, maten är ju för billig.

Hellquist må provocera när hon skriver sådant i tider då matkontot är slut innan nästa lön kommer. Många köar hos Matmissionen och andra välgörenhetsaktörer för att få en gratis eller billig matkasse. Men Hellquist har ju rätt - maten är billig och vi har uppenbarligen inte vett, eller kunskap, att uppskatta den.

Samtidigt har många ett stort intresse för maten och för var maten kommer ifrån. Falkenbergs Matdagar nyligen var en succé. Så kallade foodtrucks blir fler och fler framöver i Falkenberg, vilket är glädjande för falkenbergare som gillar att testa olika maträtter till något så när låga priser. Förhoppningsvis använder dessa matentreprenörer lokala och näringsriktiga råvaror och inte bara billiga ingredienser som friteras i enkel olja. Det borde gå att kombinera ett matintresse med att gynna det lokala.

För att marknadsföra det senare har Hallands Matgille på lördag ett evenemang i de halländska centralorterna: "Halland bjuder på lunch". De första hundra personerna som kommer till respektive plats där maten serveras har chansen att få en god halländsk lunch alldeles gratis.

Hallands Matgille, ett stort projekt om just mat som finansieras av EU och Region Halland, gör detta för att uppmärksamma hallänningarna på hur viktigt det är att öka självförsörjningsgraden i vårt län. Då krävs det att vi hallänningar köper mat som är odlad och producerad i vårt vackra län.

Detta måste kunna gå ihop med att maten blir dyrare och fler måste hålla i slantarna. För billig mat kan bli dyr på sikt för både hälsan för den enskilde och för landskapet i Halland. Igenväxta åkrar och inga kor som betar kan bli konsekvensen om vi hallänningar väljer att köpa den billigaste maten.

Hur denna ekvation ska gå ihop måste genast olika samhällsaktörer räkna ut. Och ska det gå snabbt måste handlingskraften vara stark i Halland, något stöd från riksdag och regering är nog inte att vänta på den här sidan nyår.