Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Johansson, Centerpartiet
Ola Johansson, Centerpartiet

Ola Johansson: Bidra inte till att legitimera Sverigedemokraterna

När Jimmie Åkesson i Agendas partiledardebatt ställer den retoriska motfrågan till Miljöpartiets språkrör; ”Kallar du mig nazist!?” kan det leda till att hans önskan om ett samarbete med M/KD/L går om intet.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Per Bolund var inte beredd och missade tillfället att göra påpekanden som belägger hans beskrivning. Åkesson har aldrig varit nazist, men många medlemmar i det parti han gick med i gjorde vid den tiden ingen hemlighet av sin vurm för ideologin. Åkesson vet vad det var för slags parti han sökte medlemskap till.

Allt som oftast avslöjas ledande Sverigedemokrater med att torgföra rasism i miljöer som de uppfattar som trygga. När detta spiller över på sociala medier så är det bara toppen på ett isberg. Bland anhängare kan man nämligen ta ut svängarna och uttrycka sig på ett sätt som är nedsättande om utlandsfödda och ägna sig åt kollektivt skuldbeläggande, utan att det ifrågasätts.

Nyligen avskedades en tjänsteman från SD:s riksdagskansli sedan det framkommit att denne är en del av vit makt-rörelsen och har uttryckt stöd för nazismen. Då gick det fort. Men partiets starke man i Göteborg, Jörgen Fogelklou sitter kvar, trots att det är uppenbart att det konto på internetforumet Flashback som öppnats med hans privata mailadress, publicerat grovt rasistiska och antisemitiska åsikter. Järnrörsskandalen där två tongivande Sverigedemokrater hotade en medieprofil, knuffade och kränkte en kvinna som råkade befinna sig i närheten, skedde för mindre än tio år sedan. De båda lämnade visserligen partipolitiken med omedelbar verkan, men man kan ändå fråga sig vad slags parti det är som släpper fram personer med ett sådant beteende till framträdande positioner.

Dessa händelser är hämtade ur rikspolitiken, där partiet vill tvätta bort sin historia och gömma undan dem som inte förändrats. I kommuner och regioner sitter de kvar tills de tröttnar, blir osams, eller gör bort sig. Beteckningen ”Blåbrun” kommer inte att försvinna. I stället radas beläggen upp för att beskrivningen är riktig. Och efter hand eroderar stödet för det regeringsalternativ som gör sig beroende av SD.

Inte nog med det. Deras agerande kan komma att utgöra ett hot mot rikets säkerhet!

Partiet vägrar ta avstånd från den auktoritära regim som kännetecknar Ungern, det sätt som Polen monterar ner rättsstaten med fria medier, samt Donald Trumps populism och irrationella ledarskap. I den osäkra värld vi lever, måste man kunna lita på avsikterna hos partier som gör anspråk på regeringsmakten.

För min och Centerpartiets del kvarstår löftet att inte förhandla med, eller göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Även om man i enstaka fall kan bli eniga så avstår jag från att teckna firma med dem, då det tolkas som att vi förhandlat fram en ståndpunkt över parti- och blockbarriärer. Självklart anser även Centerpartiet att Halland ska tilldelas en statlig myndighet, som M, KD, L och SD skriver i HN, men vi väljer att uttrycka detta med egna ord och argument.