Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20211117
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind med på länk vid en pressträff med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin. Regeringen kommer att införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer. Beslutet är tänkt att träda i kraft den första december.
Foto: Jessica Gow / TT / kod 100070 Bild: Jessica Gow/TT
STOCKHOLM 20211117 Kultur- och demokratiminister Amanda Lind med på länk vid en pressträff med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin. Regeringen kommer att införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer. Beslutet är tänkt att träda i kraft den första december. Foto: Jessica Gow / TT / kod 100070 Bild: Jessica Gow/TT

Katarina Erlingson: Bevis på att Sverige blir mer likt andra länder

Ledare 19/11. Så har det blivit dags för vaccinationsbevis. Regeringen och Folkhälsomyndigheten har meddelat att detta bevis, som länge efterfrågats av ganska många, införs den 1 december. Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus ska arrangörerna kräva bevis på att alla i publiken är vaccinerade. Alternativet är att arrangören möblerar lokalen så att publiken kan hålla avstånd.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Beskedet togs emot med blandade känslor, men de positiva verkar dominera. Falkenbergsrevyns Magnus Wernersson har redan tidigare pläderat för covidpass och är förstås nöjd med förslaget. Han tror att de som är vaccinerade kommer att känna sig tryggare när alla behöver visa sitt vaccinationsbevis. Även Kålle Gunnarsson, regissör med många järn i elden, är i huvudsak nöjd efter beskedet.

Nu diskuteras bland annat om ovaccinerade som köpt biljetter till evenemang kommer vilja ha pengarna tillbaka. Här verkar det vara upp till arrangörerna att avgöra detta. Men man kan krasst konstatera att ovaccinerade i så fall inte följt råden och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och frågan är då om de överhuvudtaget ska ha några pengar tillbaka. Det är inte rimligt när de med berått mod struntat i reglerna, först om att undvika att vaccinera sig och sen ändå köpa biljetter till evenemang med mycket folk.

Det är värt att notera att det är vaccinbevis som krävs. Det kommer alltså inte att räcka att visa att man har antikroppar, utan det krävs fullständig vaccinering med minst två doser och två veckor ska ha passerat sen den andra dosen.

Det kommer förstås bli en del administration för arrangörerna. Vaccinbeviset visas upp i entrén och behöver rimligen kompletteras med id-kort om det inte ska finnas risk för fusk. Det kräver personal, men alternativet med att i stället följa hårda restriktioner är antagligen inte enklare.

Regeringen har länge hållit emot att införa covidpass eller vaccinpass, men då smittspridningen nu ökar är det tvunget att agera. Alternativet vore att införa restriktioner igen.

Frågan är vad kravet på vaccinbevis gör med den svenska mentaliteten. De som redan är skeptiska till covidvaccinet kan bli skeptiska till all vaccinering om det vill sig illa. Hittills har Sverige varit unikt med en hög frivillig vaccinationsgrad mot barnsjukdomar.

Flera samhällsdebattörer befarar att det i vaccinpasset lätt förklädda vaccintvånget ska slå tillbaka i form av lägre vaccinationsgrad totalt sett. Sverige har länge enligt olika mätningar varit ett unikt land på många sätt, men på punkt efter punkt närmar vi oss andra länder. Kanske gör vaccinbeviset att vi tar ytterligare steg mot att bli "normala".