Beslut om välfärd i budgettider

Nu på hösten är det budgettider, både i riksdagen och i kommunerna. Närmsta veckan har vi rambeslutsdebatt i riksdagen och även i Hallands kommuner diskuteras nu budgeten för nästa år. För mig som riksdagsledamot känns det ju som att det borde finnas stora förutsättningar för välfärdssatsningar år 2021.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Regeringen har i sitt budgetförslag höjt de generella statsbidragen till kommuner och regioner med tio ytterligare miljarder – utöver de 22,5 miljarder som tidigare presenterats. Därutöver läggs riktade pengar till äldreomsorgen. Det är den största välfärdssatsningen på väldigt många år. Eller det skulle kunna vara det i alla fall.

För det är ju så att det är inte vi i riksdagen som beslutar om välfärden. Det allra mesta av det vi kallar välfärd – äldreomsorg, barnomsorg, förskola, skola, fritidsaktiviteter – finansieras och styrs av landets 290 kommuner. Det staten gör är att tillföra resurser i form av statsbidrag. Det mesta av detta är generella pengar som kommunerna får använda som de vill. Och då gäller det ju att landets kommunfullmäktige är med på tåget och vill förbättra välfärden för vanligt folk.

ANNONS

Det finns en röd tråd mellan de olika nivåerna som måste fungera för att satsningarna skall ha effekt. Tyvärr finns det alltför många borgerliga kommunstyrelser som ser ökade statsbidrag främst som en möjlighet att sänka skatten. I Halmstad föreslog det borgerliga Alliansstyret en skattesänkning med tio öre i sitt budgetförslag. Kommunfullmäktige röstade dock istället för vår socialdemokratiska budget.

I en tid när coronapandemin har blottat revorna i svensk välfärd, inte minst inom äldreomsorgen, blir jag smått frustrerad när borgerliga kommunpolitiker hellre sänker skatten än tillför resurser till de verksamheter som nu går på knäna. Det är en sak att applådera vårdpersonalen för det jättearbete de utför men om vi inte använder våra resurser för att ge dem rätt förutsättningar, bättre lön och rimliga arbetsvillkor så kommer ingenting fungera. Region Halland går flera hundra miljoner plus tack vare statsbidragen, vart går de pengarna? Personal?

Många kommuner satsar naturligtvis på välfärden. Jag ser ju de insatser som görs i till exempel Falkenbergs kommun. Precis som på riksplanet är det en ideologisk tvistefråga. Alla som frågar ” Hur kan det komma sig att Stefan Löfven säger att man satsar men i min kommun/region så skär man ner” har nog svaret där. Stefan Löfven kan skjuta till pengar men den röda tråden kräver att kommunerna plockar upp dem. Striden om de politiska prioriteringarna måste tas i varje kommunfullmäktige.

ANNONS
Adnan Dibrani
Adnan Dibrani
ANNONS