Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

ATTERSTA 20180425Ett antal djurrättsaktivister utför en aktion vid ett slakteri i Attersta utanför Örebro.Foto: Pavel Koubek/TT/kod 1380 Bild: Pavel Koubek/TT

Bekämpa inhemsk terror

Skärp lagen. Halländska bönder skall inte behöva leva i skräck. Säpo måste återta sitt ansvar för att bekämpa radikaliserade extremister som är beredda att mörda.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 23/1. Fundamentalister och extremister kommer i många varianter. Men de har en sak gemensamt. De kan bli ett hot mot samhället. Dit räknas djurrättsextremisterna. I Västsverige finns en radikaliserad gruppering vars våldsamma och hotfulla aktioner har eskalerat påtagligt. Brandattentat, dödshot , vandalisering och andra typer av aktioner har blivit fler.

De vidrigaste av aktörerna drar sig inte ens för att betrakta skolbarn som legitima måltavlor för hot och hat. Men så rör det sig om extremister vars förvridna verklighetsuppfattning får dem att likställa djurhållning med koncentrationsläger.

Trots detta har Säkerhetspolisen, till skillnad från exempelvis amerikanska FBI, anammat en allt slappare inställning till denna typ av brottlighet. Från att tidigare har legat på Säpos bord förväntas numera lokala polismyndigheter hantera dessa brott. Det är svårbegripligt och på många sätt fullkomligt orimligt.

En förklaring kan ligga i att svensk lagstiftning släpar efter och att brotten, sett till straffskalan, betraktas som mindre allvarliga. Detta trots att det är frågan om ideologiskt motiverade brott som slår brett, mot allt från lantbruksföretag till universitetsanknuten, medicinsk forskning. Det yttersta syftet med terrorn som bedrivs kan knappast missförstås. Det är att med våld tvinga människor att böja sig för extremisternas tro.

”Beteendet, att smyga runt på nätterna, stjäla egendom, vandalisera hem och företag med syra, lim och kemikalier är en form av inhemsk terrorism”. Det konstaterade Laura Duffy, federal åklagare i USA, i samband med ett uppmärksammat mål för ett par år sedan. Två djurrättaktivister hade då gått ett slags bärsärkargång genom USA, med attentat mot pälsindustrin och minkfarmer.

– Terrorism. Det finns inget annat ord för det. När människor kommer och tänder eld på din gård. Där din fru och dina barn ligger och sover. Där du har alla dina djur.

Det säger en av alla bönder som intervjuats i samband med GP:s granskning. Rubriken är rakt på sak. ”Så blev djurrättsterrorn det största hotet mot bönderna”.

Så ser verkligenheten ut. Halländska lantbrukare har tvingats vänja sig vid att hålla extra uppsikt i samband med exempelvis kosläpp. Var fjärde svensk bonde är i dag rädd för att bli attackerad visade en undersökning LRF gjorde förra året.

Av GP:s granskning av polisanmälningar framkommer att det 200 brott som riktats mot svenska bönder och djurägare de senaste tre åren. Ändå kan den siffran antas vara i underkant. En del bönder har gett upp och struntar i att anmäla eftersom det känns meningslöst då polisen inte förmår göra tillräckligt.

– Det är frustrerande när man vet hur systematiskt det sker. Som enskild lokalutredare med begränsade resurser går det inte att stoppa det här, säger Jesper Koch, polisutredare i Halland.

Extra frustrerande måste det vara för såväl enskilda poliser som utsatta offer då det inte är supersvårt att lista ut vilka de sannolika gärningsmännen är. Flera av dem är vad man brukar kalla ”kända av polisen”, alltså har en brottsbakgrund. Dessutom skryter många av dem, i likhet med andra terrorister, öppet om sina dåd på sociala medier.

”För att stoppa tillväxten i extremistmiljöerna och den snabba radikaliseringen krävs bred samverkan från många olika aktörer i samhället.”

Så uttalade sig Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen, i ett inlägg om extremistmiljöer på Säpos hemsida.

Men när tolkningen av vad som är ”hot mot samhällsordningen” görs så snävt att inte ens nazisterna som bombat flyktinganläggningar kan fällas för terrorbrott, då är det uppenbarligen svårt att få till den där nödvändiga samverkan.

Sverige behöver skärpa lagen. Säkerhetspolisen måste återta kontrollen och kartlägga och agera mot en grov brottslighet som ökar. Radikaliserade djurrättsterrorister skall inte skadeglatt kunna fortsätta i tron att de lätt komma undan.