Maria Haldesten
Maria Haldesten Bild: Annika Karlbom

Befriande mansfri festival

Eftersmak av hyckleri om det blir en fällning av en mansfri festival i herrklubbarnas mecka, Göteborg.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 1/9. Falkenberg fiskade först. Men Emma Knyckare gled av kroken. Den mansfria festivalen hamnade i Göteborg. Ett smart Statement? Hur stort genomslaget blir återstår att se.

Att Emma Knyckare till och med var före sin tid är dock lätt att konstatera. Hon twittrade om att starta en mansfri festival för drygt ett år sedan – alltså flera månader #metoo-vågen sköljde över världen.

Kritiken lät dock inte vänta på sig. Falkenberg, som alltså var första kommun att välkomna arrangemanget, hamnade i skottgluggen för allsköns illa underbyggda påhopp. Anmälningarna till diskrimineringsombudsmannen strömmade in. Ironiskt nog från den typ av män som normalt brukar tala om DO i förklenande termer.

ANNONS

Vad DO landar i för slutsats återstår att se. Det finns inga prejudicerande fällningar. DO har tidigare avstått från att driva likartade anmälningar vidare. Och beskedet om Statement lär komma först i efterhand.

En fällning av en kvinnofestival i just Göteborg skulle dock ge viss eftersmak av hyckleri. Göteborg är staden där män, i generation efter generation, gjort upp om allt från affärer till politik bakom stängda dörrar på exempelvis Bachelors och Frimurarna. Där välkomnas kvinnor aldrig till ordinarie tillställningar – de är förbehållna män.

Medan privata klubbar kan vara exklusiva på vilket sätt de behagar, kan dock mer offentliga arrangemang tänkas dömas med andra mått.

Oavsett utgång är det dock bara att gratulera Emma Knyckare till att hon lyckades ro sin idé i hamn.

”Det röjer inte bort trakasserier”, säger en kritiker gnälligt.

Men snälla nån, vare sig besökare eller artister lär leva i villfarelsen att man förändrar världen med en enda festival?

Kajsa Dovstad sågar i samma artikel arrangemanget för att både vara ”ytligt” och samtidigt ett oförsvarligt ”misstänkliggörande” av män som riskerar att förvärra läget och ”skapa klyftor mellan könen”.

Skribenten vet sannolikt för lite om Göteborg för att inse hur ofrivilligt komisk en sådan argumentation blir. Lite utjämning i herrklubbarnas mecka lär inte förvärra några klyftor.

ANNONS

Att kvinnor ordnar en festival för kvinnor i syfte att markera mot kränkningar bör dock bara ses som ett led i ett oändligt mycket större arbete. Det arbetet kräver fortsatt uppkavlade ärmar, och mod att säga ifrån. #Metoo visade varför det är viktigt.

ANNONS