Befria skolan från Kinas "mjuka makt"

Bra att skilsmässan inletts. Men löp linan ut. Även indoktrineringsförsöken på Falkenbergs gymnasieelever bör avbrytas i förtid.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
Kina-dag på gymnasiet
Kina-dag på gymnasiet Bild: Ola Folkesson

Ledare 20/2. Ett vänskapligt utbyte med en diktatur? Att någon ens kunde komma på tanken kan, i ljuset av dagens utveckling kring Kina, verka helt befängt. Till Falkenbergs försvar kan dock sägas att kommunen inte var ensam. Det fanns en period då svenska kommuner av alla storlekar drömde om att kunna bana väg för fantastiska affärsmöjligheter i (och med) den växande stormakten.

Orden inom parentes illustrerar att det ibland kan vara svårt att avgöra var det kinesiska företaget, respektive den kinesiska staten, börjar och slutar. Inte sällan är det delvis ett och samma. När ett kinesiskt företag exempelvis vill investera i en svensk hamn står de statliga kinesiska intressena i kulisserna. Men många naiva kommunpolitiker runt om i Sverige har inte lyckats få ihop den ekvationen, inte ens när det handlat om att lägga ihop ett plus ett.

ANNONS

Att UD stundtals riktat kritik mot förbindelserna avfärdade exempelvis Göteborgs kommun länge med att man inte sysslande med utrikespolitik. Underförstått: diskussioner om exempelvis mänskliga rättigheter fick föras av staten – kommunen var i Kina för att gräva guld.

För Falkenbergs del har det bara gått knappt tre år sedan en delegation med flera toppolitiker reste till Kina för att etablera sam- verkan för att gynna turismen.

– Om allt går vägen så kommer det ge underlag för hotellen och en möjlighet att utveckla våra besöksmål. På Falkenbergs Gymnasium har vi ett Confucius-klassrum där elever lär sig kinesiska och sedan sommarjobbar de inom servicenäringen, det blir ett bra värdskap för kineserna, sade dåvarande kommunrådet till HN.

Samtidigt underströks att demokratidiskussionerna var med i alla samtal och att de kinesiska värdarna var nyfikna på Falkenberg. Och då var det ju bara att köra på?

– Vår ambition är att våra samarbeten med Kina ska bli fler och mer djupgående framöver, sade Jan Melkersson, vd Falkenbergs Näringsliv, 2016.

Nu är det dock annat ljud i skällan. I somras kom ett brev från Shijiazhuang om att alla systerstadsavtal skall formaliseras, på anmodan av kinesiska staten. I avtalsförslaget finns bland annat en formulering om att följa kinesisk lag vars innebörd kan ifrågasättas. Och näringslivets intresse sägs nu ha svalnat påtagligt. Så när ett förslag om att avbryta förbindelserna togs upp i kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen rådde brett samförstånd om att det var dags att för skilsmässa.

ANNONS

– Vi från oppositionen vill ta bort allt samarbete, det bara kostar pengar och ger för lite tillbaka, sade Anneli Andelèn.

Men indoktrineringsförsöken av eleverna på Falkenbergs gymnasieskola skall i värsta fall fortlöpa tills avtalet löper ut. De kinesiska gästlärarna har nämligen precis det uppdraget från det kinesiska utbildningsministeriet, att sprida den kinesiska statens ”mjuka makt”. De flesta utbildningsinstitutioner har därför avbrutit sina samarbeten med Konfuciusinstitutet. De program som finns i Luleå och Falkenberg är beklagliga rester av försök som bör avslutas, ju förr desto bättre.

De moraliska betänkligheter som Per Svensson (S), som deltagit i Kina-resor, nu pekar på omfattar ju i ännu större grad skolan. Språkkunskap i alla är, men att anlita lärare som antingen får ge tvättade svar eller tvingas ducka när kritiska frågor ställs är helt bisarrt.

LÄS MER:Falkenberg lämnar samarbetet med kinesiska systerstaden

ANNONS