Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barnmorskor i uppror Bild: Annika Karlbom
Barnmorskor i uppror Bild: Annika Karlbom

Maria Haldesten: Barnmorskeupproret berör alla kvinnor

Fattar regionledningen inte värdet av Varbergs BB måste man skriva dem på näsan - och få dem att leverera på alla vackra vallöften!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 18/12. Det kom inte med storken. Men möjligen som ett brev på posten - protestskrivelsen från barnmorskorna i Varberg.

Från politikens sida reagerar man med irritation - på grannregionen. Det är inte OK att utan förvarning hänvisa patienter till Halland, säger Mikaela Waltersson (M).

Att kvinnor skulle komma hit borde hon dock ha kunnat räkna ut med lill-fingret. Samma stund som krisen förvärrades i Göteborg - och barnmorskor började fly BB på Östra sjukhuset - började gravida kvinnor lägga sin plan B. De allra flesta behövde förmodligen inte ens en uppmaning - före förlossningen har ju ingen gröt i huvudet.

Varbergs BB har länge haft gott rykte. Ett slag var det hit kvinnor sökte sig för att få kejsarsnitt - efter att reglerna blivit orimligt snäva i Göteborg. Här i Varberg fanns en större förståelse för kvinnans psykiska hälsa - och en djupare insikt om att förlossningsrädsla inte på något sätt är att "sjåpa sig".

I dag är det lika mycket den mänskligare vården som lockar hit kvinnor som ska föda - även under normala omständigheter.

Men nu är det alltså kris inom förlossningsvården i Göteborg (igen). Underbetalda och utarbetade barnmorskor flyr verksamheter som utvecklats till bebisfabriker.  Planen där är att lösa delar av problemet genom att låta "kvala in" kvinnor till BB. Den som haft en normal förlossning kan tvingas till utslussningsrum för tidig hemgång.

Att barnmorskorna är upprörda är förståeligt. Att de lämnar en förlossningsvård som är ohälsosam för både dem och patienterna är förståeligt. Vad som däremot inte är förståeligt är att så många andra kvinnor sitter tysta.

Det ju inte fråga om enskilda problem på enskilda sjukhus. Det handlar om oändligt mycket mer: som samhällets ogina syn på gravida kvinnor. Vad annars kan förklara att bristerna förvärras, generation efter generation.

Men politikerna uppmärksammar visst problemen, kanske någon säger.

Det är sant. De flesta partier har fina förslag till förbättringar. I flera fall överensstämmer de med kraven som barnmorskorna i Varberg nu ställer. Det kan förstås ses som ett tecken på att makthavarna lyssnar. Men betänkt då att många av dessa politikförslag kom redan före förra valet! Så varför levererar man inte?

Förstatliga! kräver kristdemokraterna. Men om centralisering vore en universallösning vore väl den samlade förlossningsenheten på Östra sjukhuset i Göteborg ett under av perfektion. Det är den inte. Därför åker kvinnor till Varberg.

Nu kräver barnmorskorna här en bemanningsplan och resurstilldelning som anpassas efter rådande omständigheter - inte efter en karta som inte stämmer med den bistra verkligheten.

Det är inte bara att skriva till oss och äska om pengar; svarar Mikaela Waltersson.

Nähä. Men de vackra "skrivelser" som hennes eget parti åstadkommit om förlossningsvården då? Var de bara önskelistor som någon annan skulle förverkliga någon annanstans.

"Ingen ska behöva känna sig otrygg i mötet med förlossningsvården" står det i ett vallöfte från M.

Det partiet sitter i ledningen i Halland. Walk the talk!