Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Swedish young activist, 15-year-old Greta Thunberg, who has inspired students around the world to campaign against global warming attends a U.N. climate conference in Katowice , Poland, Tuesday, Dec. 4, 2018. (AP Photo/Czarek Sokolowski) Bild: Czarek Sokolowski

Barn kan avslöja kejsare

En klarsynt tonåring höjer rösten. Att vissa då hånar henne är oanständigt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 5/12. Vem är barnet, vem är den vuxne? När Greta Thunberg provocerar genom att inför FN ifrågasätta just det, väcker hon både beundran och ilska.

Kanske är det inte så konstigt att hennes ord får det att tända till i reptilhjärnan hos några Moderater. Visserligen efterlyste självaste Ulf Kristersson fler vuxna i rummet. Men han menade förstås inte ett BARN med DIAGNOS, ylar sura gubbar och prussiluskor.

När den gröna tankesmedjan Fores bjöd in den unga miljöaktivisten såg en gästskribent på GP sin chans att dra svärd som Riddare för vuxenheten.

”När Fores erbjuder sin plattform till en femtonåring bidrar de till att förflacka och försåtsminera debatten, samt till ett osunt och oetiskt exploaterande av ett barn.” slår skribenten fast.

Kanske visste vuxenriddaren inte att Greta Thunberg också skulle tala för FN. För då skulle väl även FN:s generalsekreterare ha fått sig en känga för sin ”oetiska exploatering”. Men stilla er, ett sånt inlägg kommer säkert. Greta-fejden får den gamla Pippi-fejden att blekna i jämförelse. För den här gången finns ett riktigt barn – och hennes föräldrar – att kasta sig över.

Under tiden fortsätter klimatmötet i den smogtyngda polska stad som, just på grund av sina miljöproblem, kan sägas vara en utmärkt plats att diskutera klimatproblem och smutsiga energikällor på. Hur väl det går under COP24 hänger delvis på hur allvarligt de vuxna (?) i rummet tar på miljöproblemen.

”En kollaps av vår civilisation och allt naturliv är i antågande” sade den världskände zoologen David Attenborough.

– Vi har ett kollektivt ansvar i att undvika ett globalt klimatkaos, konstaterade FN:s generalsekreterare António Guterres. Han pekade på att vetenskapen tydligt visar hur allvarligt läget är.

Extremväder är det nya normala påtalar en rad forskare, såsom professor Patrick Verkooijen. Han leder det globala Centret för anpassning (Global Center on Adaptation) som ligger i Holland.

Vid sidan om att försöka bromsa en livsfarlig utveckling är planer för anpassning till det förändrade läget absolut nödvändiga.

På vissa håll i världen är insikten om detta uppenbar, liksom viljan till åtgärder. På andra håll finns kunskapen men dådkraften mattas av ekonomiska realiteter och ifrågasatta avvägningar vad gäller valet av energikällor, som i fallet Tyskland. På andra håll leder inte högtidliga tal till praktisk politik eftersom miljöåtgärder kostar. Och så har vi klimatförnekarna som bli allt fler, sådana som tror att det går att förhindra bränder genom att kratta skogen.

Vem som är mest vuxen? Det kan diskuteras.

Men en sak är klar. Barn kan göra skillnad av egen rätt. När Malala Yousafzai var 16 tilldelades hon Sacharovpriset för tankefrihet. När hon var 17 fick hon Nobels fredspris. Hon var en ung begåvning som kämpade något hon brann för. Att berömma är en rimlig reaktion, att fördöma är det inte.

Men Malala kämpade ju för att gå i skolan, Greta skolkar minsann, frestas kritikerna att svara. Det tyder på dålig koll, men kanske också på att det egentligen inte är barnets aktivism en del stör sig på utan sakområdet.

För det första. Fröken Thunberg skolkar inte! Hon har beviljats anpassad studiegång. Och hon förefaller vara förmögen att ta igen det hon missar. För övrigt får Greta dessutom, tack vare sitt engagemang, kunskaper och erfarenheter som ingen skola någonsin kunde ha givit henne.

För det andra. Det må vara accepterat i vissa kretsar att förminska engagerade människor genom att fulstämpla dem som ”bulvaner”. Men nej, Greta är inte bulvan för sina föräldrar eller miljövänstern. Greta Thunberg är en driftig tjej som beslutsamt ger röst åt den generation som behöver leva med de beslut politikerna tar. Heder åt henne för det.