Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Maktskifte i Falkenbergs fullmäktige Fagerström (L) Per Svensson (S) Georgia Ferris är Kd:s förstanamn Markus Jöngren, Mp:s förstanamn. Bild: Annika Karlbom

Maria Haldesten: Backa, göd inte förakt

Falkenberg. Pinsamt och dumt att framhärda med att partierna skall få sina pengar i strid med regelverket.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 22/10. Förtroendebyggande är inte Kristdemokraternas bästa gren. Det blir allt mer uppenbart. Medan Ebba Busch Thor illvarslande beskriver sig som ”mest orädd” i förhållande till SD, lämnar en skrupellös Georgia Ferris den allians hon kampanjade med – till förmån för den socialdemokratiska famnen. Detta med motivering att det skulle ge bättre utdelning, både för partiet och hennes privatekonomi.

Mot den bakgrunden är det kanske inte förvånande att Georgia Ferris tycker politiker har rätt att köra i gräddfilen. Medan vanligt föreningsfolk inte kan räkna med någon nåd om de missar gällande tidsgränser för bidragsansökningar, anses partiernas glömska vara mer än förlåtlig.

– När hälften av partierna inte redovisar i tid tyder det på ett systemfel! hävdar Georgia Ferris.

Det är en pinsam bortförklaring.

Till skillnad från exempelvis mindre föreningar, som kan befinna sig långt från maktens korridorer, sitter ju partiernas företrädare i pengafördelningens centrum.

Till skillnad från ideella föreningar, som har att anpassa sig efter regler de politiska makthavarna har satt upp, så har de glömska partierna i fullmäktige varit med och beslutat om regelverket. Och det är lagfäst.

Det där med sista ansökningsdag borde således inte komma som en överraskning.

– Vi får vara ödmjuka inför detta och inte tänka så fyrkantigt, säger Georgia Ferris om misstaget.

Var det så hon resonerade när hon började sin lokalpolitiska bana i Kultur- och fritidsnämnden? Eller tyckte hon möjligen att ansökningstidens slutdatum skulle respekteras – och att den som missade fick stå sitt kast? Den senare inställningen delas av två av de drabbade partierna, Centerpartiet och Moderaterna.

– Vi kan inte särbehandla oss själva, markerade Ninni Gustavsson (M) i fredagens HN.

Det är förstås den enda rimliga hållningen. Och något politikerna i Falkenberg har varit överens om. Tills fördämningarna släppte i höst, ihop med det nya styret.

Nu skall partierna inte bara få pengar de på grund av slarv egentligen inte har rätt till. Framöver vill Georgia Ferris att det dessutom skall skickas ut påminnelser. Det är tydligen för mycket begärt att partierna skall hålla koll på de regler man satt upp.

Huruvida kommunen därmed skall återuppta den påminnelserutin man slopade för några år sedan gentemot föreningar är oklart. Men om inte likabehandlingsprincipen skall falla även på den punkten bör det nya styret lägga sådana förslag.

Partistöden i Falkenberg, på 52 kronor per medborgare, har blivit allt mer välkomna förstärkningar av partikassorna i takt med att intäkterna från medlemsavgifter har sjunkit.Det gör glömskan desto märkligare. Men det är faktiskt ingen bra anledning till att särbehandla partierna. Det riskerar bara öka det politikerförakt som tyvärr ger populister luft under vingarna.

Ebba Busch Thor må vara orädd för populism och obekymrad inför konsekvenserna av att gynna den sortens partier. Majoriteten i Falkenberg torde inte dela den uppfattningen. Fullmäktige bör rösta mot gräddfiler.