Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
STOCKHOLM 20190213
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010 Bild: Janerik Henriksson/TT
STOCKHOLM 20190213 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010 Bild: Janerik Henriksson/TT

Richard Böhme: Att ”bura in” skyldiga kräver mer samverkan

Den grova brottsligheten bryter ner tilliten och drabbar dem redan utsatta allra hårdast. Det är dags för en genomgripande, nationell strategi för de utsatta områdena.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 3/6. Problemet med grova våldsdåd i Sverige har blivit plågsamt påtagligt. Malmö kan räkna inte mindre än tre explosioner på ett dygn och där innan två skottlossningar med dödlig utgång inom loppet av en knapp vecka. I Linköping är utredningen efter den synnerligen våldsamma explosionen förra veckan i full gång. Allt detta skördar inte bara liv – vilket naturligtvis är det mest fruktansvärda – och orsakar materiella skador utan eroderar på sikt själva tryggheten och tilliten i vårt samhälle.

Det här våldet är nu inte jämt fördelat över landet. Det är i hög grad koncentrerat till ett antal utsatta områden och det är invånarna där som drabbas allra hårdast.

Ibland avfärdas allvaret i den här utvecklingen med att det bara handlar om uppgörelser i den undre världen. Det är kriminella som skjuter och spränger andra kriminella och vanliga människor löper liten risk att beröras. Som om det skulle vara något småborgerligt inskränkt med att inte vilja att människor skjuter ihjäl varandra på öppen gata.

Dessutom händer det allt för ofta att helt vanliga människor påverkas högst påtagligt. De senaste åren erbjuder en sorglig lista på människor som bara råkat vara på fel plats vid fel tillfälle.

Allt detta handlar först och främst om individuella tragedier. Människor som ryckts bort och anhöriga som lämnats i sorg och saknad. I förlängningen påverkas samhället i stort.

Om vi förringar dessa problem så som endast rörande de större städernas förorter så är det för det första ett stort svek mot alla dem som bor där, men också ett utmärkt sätt att se till att dessa problem snart kommer röra betydligt fler. Vi kan redan nu se hur skottlossningar drabbar allt mindre städer.

Tilliten i Sverige är generellt mycket hög. Vi litar både på våra institutioner och på varandra och det utgör själva grunden för ett välfungerande samhälle. De senaste åren har den tilliten kommit att naggas i kanten. Detta gäller inte minst i de utsatta områdena där polisen ständigt har problem med att få vittnen att träda fram.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har helt rätt när han kommenterar brottsligheten med att ”vi måste bura in dem en efter en, det finns inga genvägar”. Men det krävs också ett helhetsgrepp.

I polisens egen strategi för utsatta områden poängterar de vikten av samverkan. Det är dags att lyssna på dem och ta detta till en högre nivå. Regeringen behöver en genomgripande, nationell strategi, som inbegriper alla berörda myndigheter.

Bättre skolresultat, tryggare utemiljöer, effektivare kriminalvård, allt måste ses som delar av samma helhet.

För även om det inte finns några genvägar bort från att gripa och döma de skyldiga, så borde justitieministern vara intresserad av allt som underlättar processen, och på sikt ser till att färre över huvud taget behöver ”buras in”.