Falkenberg ligger högt på Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet. Från vänster Kristian Ryberg, Svenskt Näringsliv, Lotta Peltoarvo, Näringslivet Falkenberg, Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande (S), och Jan Melkersson, näringslivschef.
Falkenberg ligger högt på Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet. Från vänster Kristian Ryberg, Svenskt Näringsliv, Lotta Peltoarvo, Näringslivet Falkenberg, Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande (S), och Jan Melkersson, näringslivschef. Bild: Marie Hebelius Svahn

Katarina Erlingson: Armlängds avstånd är det bästa för Falkenberg

Det är två år sen det senast begav sig med en stor näringslivsdag i Falkenberg. Därför är onsdagens begivenhet efterlängtad. Det är en möjlighet att ses igen, att utbyta erfarenheter, att träffa nya människor.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Näringslivsdagen är främst ett viktigt socialt arrangemang, inte minst nu efter två års uppehåll på grund av pandemin, men också en möjlighet att lyssna på intressanta föredragshållare. I år står bland annat ett spännande pass om möjligheterna med nanoteknik på programmet, med professor Maria Strømme.

Över huvud taget signalerar programmet framtidstro, vilket sannerligen lär behövas i dessa dagar. Näringslivsdagen kan bli en efterlängtad positiv injektion för företagare, politiker och kommunala tjänstemän. Kanske kan nya samarbeten etableras i pauserna? Det finns ett utmärkt uttryck som är en kombination av konkurrent och kollega: konkollega. Det visar på att samarbete nästan alltid är väldigt bra och gynnsamt för båda parter även om man samtidigt konkurrerar om kunder. Det är så kluster ofta bildas, av företag inom samma bransch som genom att ligga i närheten av varann kan locka till sig samma kunder eller fler kunder. En positiv stämning på en näringslivsdag kan bidra till nytänkande och nya samarbeten inom den välkända Falkenbergsandan.

ANNONS

Denna anda som kan påverka stämningen så att det nästan känns som ett väckelsemöte, som den då nyinflyttade Pelly-vd:n Håkan Eriksson upplevde sin första näringslivsdag.

-Jag fullkomligt rycktes med i den här andan som finns i Falkenberg, sa han till HN i en intervju för några veckor sen.

Och en positiv anda är alltid bra för en kommun och dess näringsliv. Liksom ett nära samarbete, både mellan företagen sinsemellan och mellan kommunen och företag. Det är en förutsättning för att Falkenberg år efter år ska hamna högt upp på Svenskt Näringslivs kommunranking av företagsklimat.

Men det är viktigt att de olika aktörerna har koll på sina olika roller. Det är lätt hänt att det blir lite väl bra relationer mellan kommunens företrädare och enskilda företag. Då finns risken att steget inte är så långt till korruption och nepotism. Detta måste man hela tiden vara medveten om. Gränsen kan ibland vara hårfin mellan vad som är bra för kommunens skattebetalare och medborgare och vad som inte är det. Inte minst i en liten stad som Falkenberg där "alla känner alla" behöver man påminna sig om detta.

Sverige ligger som alltid bra till i Transparency Internationals årliga korruptionsindex, men vid den senaste mätningen står vi stilla jämfört med tidigare. De andra nordiska länderna förbättrar sina poäng, men Sverige behöver förbättra sitt arbete mot korruption säger ordföranden för den svenska grenen av organisationen, Ulrik Åshuvud.

ANNONS

Det är ett arbete som måste tas på stort allvar hos alla nivåer i samhället, alltså även i kommuner. Samarbete är bra, men det får inte bli för kletigt.

Läs mer: Pellys butiksinredningar har vänt förlust till vinst

Läs mer: Näringslivsdagen gör comeback

ANNONS