Fågelexperten och Bua-bon Janne Stenberg ledde vandringen.
Fågelexperten och Bua-bon Janne Stenberg ledde vandringen.

Arla spaning efter fågel som flytt

Krönika 10/5. Gökotta i Äskhult påminner om vikten av att våra natur och kultur.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Inte en gök fanns i sikte. Först ut på scenen var istället ladusvalorna. De samlade gökottefirarna kunde följa deras kvicka cirklande över de gråskimrande bystugorna.

Att en gammal svensk tradition som gökotta hålls vid liv i ett kulturreservat som halländska Äskhult är förstås särskilt passande. Och tack vare vädergudarnas godhet var det många som lockats till fågelexperten och Bua-bon Janne Stenbergs morgontidiga vandringstur.

Trots att fågelsången var livlig var det dock en hel del toner som gäckade oss. En drillande lärka hann dock svepa över sällskapet medan vi vandrade längs stigen mellan gärdsgårdarna

– Sånglärkor är en av de fågelarter som minskat i rask takt. Och det har med oss att göra. Maten minskar när insekterna gör det, bland annat till följd av effektivare bekämpningsmedel. Och det här med att vi är så snabba med att ta bort till exempel en gammal död ek. Förr fick träden stå och ruttna och fåglarna hittade kryp under barken.

ANNONS

Medvetenheten har också ökat om att det allt storskaligare och mer intensiva jordbruket gör att den sortens platser som fåglarna brukat söka fäste har krympt. Därför jobbas det exempelvis med projekt som ”lärkrutor” – osådda ytor i odlingslandskapet där fåglarna kan häcka i fred.

Att klimatförändringar världen över också påverkar våra flygande världsmedborgare säger sig nästan självt. En del klassiska "svenska" småfåglar tar sig exempelvis längre norrut än förr. Samtidigt innebär kombinationen av alla förändringar att andra folkkära fågelarter kan komma att dö ut. Tornsvala, fältpiplärka och tofsvipa är några exempel.

Kulturreservat som Äskhult finns kvar som en oas för den flock som hittar hit. Här brukas jorden på gammalt vis, med hjälp av äkta hästkrafter och gödsel. Bakom tömmarna finns museibönderna Thomas Carlsson och Jessica Bergqvist från Varberg som ombesörjer odlandet av äldre lantsorter av havre, korn, råg och lin.

Och gammeldags köksväxter får en ny chans i odlingar skötta av ett trädgårdsdesignteam från Varberg.

Äskhult må ligga i Kungsbacka kommun, men här förenas helt enkelt krafter från hela Halland för att värna och bevara något alldeles unikt. Det är en kulturarvssatsning som är värd varenda skattekrona. Måtte svalorna få fortsätta bygga bo och sväva över Derras, Jönsas, Bengts och Göttas för långliga tider framöver.

ANNONS

ANNONS