Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
STOCKHOLM 20180214 Tullverket visar upp tullbeslag i Sverige 2017. Kokain. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430 Bild: Christine Olsson/TT

Ansvarslös rejvarrangör

Pinsamt att en arrangör med dålig koll inte fattar att polisens knarktillslag kan ha räddat liv

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 8/11. Polisen sopade ”i princip upp narkotika från golvet”. Men det är inte vad arrangörerna upprörs över. Droger säger sig festfixaren inte ha märkt av. Istället går han till storms mot polisen, som anklagas för att ha agerat brutalt och respektlöst.

Det sistnämnda får man verkligen hoppas är sant. För om rejvarrangörer inte fixar att ha ordning på sina tillställningar kan polisen inte sätta på silkesvantar. Koll på läget hade rejvfixaren i Halmstad uppenbarligen inte. Och trots att ordningsmakten rusade in hann polisen inte stoppa tillräckligt många från att raskt tömma ut knarket ur fickorna.

Arrangörerna beklagar sig nu över att de och gästerna tvingades sitta på det hårda stengolvet i timtal medan polisen jobbade. Men det finns saker som rejvfixarna borde bekymra sig mycket mer över. Som att någon av gästerna, påtänd av exempelvis LCD, hade spårat ur och skadat sig själv eller någon annan.

I samband med ett tillslag mot en liknande rejv i Karlstad i somras hittades festdeltagare medvetslösa och ett par hamnade på intensiven. För ett år sedan dog en person i samband med en rejvfest i Solna. Sådana fakta kan kanske ge lite perspektiv.

Cocktailen av ecstacy, kokain, amfetamin med mera gör att alla trista fördomar om rejvfester åter bekräftas, efter den halländska tillställningen. Det är som om 90-talet går igen, med besked. Det är oroväckande på en rad sätt. Och bekräftar polisens tidigare varningar om ökat drogbruk i Halland.

– Under min poliskarriär har det inte funnits så stor tillgång till narkotika som nu. Och så låga priser som det är nu har jag inte varit med om tidigare, sade en lokalpolisområdeschef i Falkenberg redan för ett år sedan.

Även i Varberg har polisen varnat för att bruket av narkotika ökar. Och det gäller inte bara så kallade ”lättare” droger. I Varberg har exempelvis kokainet blivit allt mer vanligt.

Bortsett från att ökat narkotikaanvändning är ett hälsoproblem, göder köparna grova kriminella.Det finns ett samband mellan festprissen som vill snorta eller röka på och skjutningarna bland rivaliserande gäng i våra förorter.

Därför finns det många skäl till varför kampen mot droger måste skärpas. I Halland finns ett preventionsnätverk mot droger som Länsstyrelsen leder. Nätverkets kartläggning, som inkluderat mätningar av spår av narkotika i avloppsvatten, har bekräftat misstankar om omfattande bruk av narkotika.

Kommunpoliserna har haft goda skäl för de senaste årens medborgarlöften om att ägna mer kraft åt att förebygga, samverka med skolor och informera unga och deras föräldrar.

Det är i detta ljuset tillslag mot rejvfester måste ses. Polisen ska naturligtvis aldrig bruka mer våld än nöden kräver. Men en arrangör som inte förstår att skämmas för det knarkelände som avslöjats bör nog sätta sig ner på ett hårt golv igen och tänka ett varv till. Vad sägs om att dra en lättnadens suck över att polisen kom och stoppade en fest som hade kunnat sluta med något oerhört mycket värre än träsmak i baken.