Alltför krångligt att gå ut efter öl

Orimligt att det är svårare att få tag på öl från Byaregården än från Boston när man handlar på bolaget.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledarreportage 18/9. Han hade lockigt hår och skägg och såg ut som urtypen för en hemmabryggare – alltså ett slags mindre välpolerad hipster. En sån som tar saken i egna händer, som inte bara snackar humlesorter på ölkrogen utan odlar själv.

Den som efter allt smuttande på Falkenbergsmässan kände att uppsjön av ölsorter bara gav mersmak kunde i den hårfagres monter inhandla skinande blanka bryggverk.

För hembryggt öl och vin går an, så även hemkört från Systembolagets lager. Men att ta sig en shoppingtur till de favoriter man exempelvis fått upp smaklökarna för under Falkenbergs öl och whiskymässa är inte att tänka på.

ANNONS

Halland har på senare är berikats med allt fler mikrobryggerier, vilket den årligen återkommande mässan ger goda exempel på. Många av dessa entusiaster kämpar dock i viss motvind. Systembolagets ogina regler gör att det är lättare att få tag på en flaska belgisk eller amerikansk finöl än det som bryggs i vår egen hembygd.

Öl som tillverkas i Breared finns inte på bolagshyllan i Varberg. Och det som görs i Folkared står inte i butiken i Kungsbacka.

En av alla dem som tycker att detta trista faktum visar att tiden är mogen för förändring är Anders Eriksson (C), distriktsstyrelseledamot i Halland. Han var i lördags inbjuden som talare på mässan i Falkhallen för att berätta som sin vision om en avreglering i stil med apoteksmonopolets.

Att gårdsförsäljning har varit en fråga som Centerpartiet har drivit i flera år föga förvånande, småföretagande och landsbygdsutveckling är ett par av partiets hjärtefrågor – liksom mat och dryckeskultur. Anders Eriksson vill dock gå ett steg längre.

– Jag vill öppna för försäljning av alkohol på licens i privatägda butiker. Det skulle göra att lokala mikrobryggerier kan sälja sina produkter direkt till konsumenterna, men också ge andra aktörer möjlighet att öppna specialbutiker.

ANNONS

Om ett par veckor tas Anders Erikssons förslag, som vann gehör inom Hallandcentern i våras, upp på partistämman i Malmö. Partistyrelsen vill nöja sig med gårdsförsäljning och att låta de lanthandlare som fungerar som utlämningsställen för Systembolaget utveckla verksamheten. De föreslås få bli lagerhållande ombud med Systembolagets priser som golv.

En majoritet av stämmoombuden kan dock tänkas vilja gå på Hallandscenterns linje. Kanske kan de påverkas av den stimulerande miljön i en region som vill gå före. I somras beslöt regionfullmäktige att ansöka hos regeringen om att göra Skåne till försöksområde för gårdsförsäljning av öl och vin i tre år.

– Ett bra och starkt beslut av Skåne. Gårdsförsäljning är ett steg i rätt riktning, säger Anders Eriksson.

Han skulle gärna se att även region Halland enades om att ansöka om att bli försöksregion.

– Vi har många fina och bra bryggerier Halland som skulle kunna utvecklas än mer om de fick bättre försäljningsmöjligheter.

Om sorlet under mässan i Falkhallen skulle ha stigit till jubel framåt lördagskvällen om någon föreslog att det skulle bli lättare att gå ut efter halländsk öl? Svaret torde vara givet. Och nog motiverar vår blomstrande dryckeskultur ett initiativ från vår egen region.

ANNONS
ANNONS